За първи път! Жена ръководи банда рекетьори и побойници

0
165
МВР
Снимка: архив

Жертвите на изнудване и побой са били длъжници. Задържани са 6-има души

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност шест лица за участие в организирана престъпна група за изнудване чрез заплахи и нанасяне на телесни повреди на лица, забавили погасяването на задължения към кредитно дружество, съобщиха от прокуратурата.

Те са задържани на 23.03.2021 г. при специализирана полицейска операция на ГДБОП под надзора на Специализираната прокуратура. При претърсвания на ползвани от тях адреси и автомобили са намерени и иззети мобилни телефони и СИМ-карти, списъци с имена, адреси и суми, бухалки, както и други доказателства.

Събраните по досъдебното производство доказателства сочат, че групата е била сформирана през януари 2019 г. и е събирала дългове на лицензиран кредитодател на територията на Софийска област. Тя е първата с подобна дейност, ръководена от жена. Всеки от участниците в престъпното сдружение е заемал определено ниво в йерархията и е изпълнявал строго определени функции.

Жертвите на изнудване са били предимно ниско образовани и малоимотни хора. Някои от тях били насилствено принуждавани да погасяват предсрочно кредитните си задължения в пълния им размер. В хода на разследването са разпитани голям брой свидетели, сред които и пострадали от престъпната дейност. С постановления на наблюдаващ прокурор на шестимата обвинени е наложено задържане до 72 часа.

Днес, 25.03.2021 г., в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях.