Извънредното заседание на НС се провали заради липса на кворум

0
53
кодекс
Снимка: архив

То бе насрочено по настояване на БСП

Депутатите не можаха да съберат кворум за извънредното заседание след два опита. При първото преброяване бяха записани 78 човека. Това обяви председателят на парламента Цвета Караянчева.

Заседанието бе насрочено по настояване на БСП. Според дневния ред парламентът първо трябваше да гласува искане за нова актуализация на държавния бюджет заради кризата с COVID-19 и парите, които кабинетът отпуска за борба със заразата. БСП искаха и да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов.

От ВМРО заявиха в официална позиция, че няма да се явят в Народното събрание, защото не желаят да бъдат фон във вътрешнопартийните битки за избор на лидер в БСП.

„За нас властта не е самоцел, но няма и да бъдем статисти във вътрешните борби на БСП и Нинова и в битките на т.нар. олигарси с властта. За нас мандатът в това Народно събрание ще бъде изпълнен едва тогава, когато нашите основни приоритети бъдат реализирани“, се казва още в позиция на народните представители от ВМРО.

Тъй като от новия сезон депутатите се местят в нова сграда, преброяването на депутатите стана на подпис. Машините са преместени в новата зала, а депутатите минаваха и се подписваха ръчно в списък.