Имало вероятност „Воля“ да подкрепи вота на недоверие, Владислав Горанов не вярва, че правителството ще падне

0
110
парламент
Снимка: архив

От „Атака“ заявиха, че очакват покана за консултации

Тепърва от „Воля“ ще решават дали да подкрепят заявения от БСП вот на недоверие в областта на околната среда и водите, ако бъде внесен. Това коментира пред журналисти заместник-председателят на ПГ „Воля – българските родолюбци“ Кръстина Таскова след консултации с левицата. Тя обаче каза, че на този етап има вероятност и да го подкрепят.

„Изслушахме мотивите на БСП, интересни неща ни споделиха“, посочи Таскова. „Тепърва, ако такъв вот на недоверие бъде внесен, ще обсъдим конкретно, защото мотивите, доколкото разбрахме, са много повече от това, което те успяха да ни представят, и ще вземем нашето решение“, добави тя.

БСП вече заявиха, че ще внесат вота на недоверие заради провал в политиката в областта на околната среда и водите на 20 януари, понеделник.

На въпрос дали има съмнения, че вотът ще бъде внесен, Кръстина Таскова коментира, че БСП показват, че в някои отношения работят заедно с управляващите и даде пример със субсидията за партиите. „Така че нека да изчакаме да бъде внесен вотът, да го коментираме в групата. На този етап, ако той бъде внесен, има вероятност ние да го подкрепим“, заяви заместник-председателят на ПГ на „Воля“, цитирана от БТА.

Тя посочи, че са получили отговори на въпросите, които бяха обявили, че ще зададат на БСП. Разбрахме, че нямат намерение да съставят правителство в рамките на този мандат, каза Таскова.

От БСП коментираха, че независимите депутати са отказали среща с тях за вота. „Мисля, че от днес можем да ги наричаме зависими“, посочи Драгомир Стойнев.

Финансовият министър Владислав Горанов не смята, че правителството ще падне при вота на недоверие, готвен от БСП. Без да правим различни аритметични интерпретации, не се чувствам свободен след вота да си търся друга работа, коментира Горанов в кулоарите на парламента.

Той подчерта, че правителството е подкрепено от ПГ „Обединени патриоти“ и от ГЕРБ. То ще функционира, докато повече от половината народни представители не решат друго, подчерта министърът.

По-рано от „Атака“ заявиха, че очакват покана за консултации с БСП във връзка с вота на недоверие. Народният представител Явор Нотев заяви пред „Фокус“, че успешното провеждане на вота на недоверие би означавало назначаването на служебното правителство и подготвяне на редовни избори за излъчване на редовно правителство. Според него „не е отговорно да се заяви емоционалното решение за принадлежност към опозицията и твърда критика на управление със съдействие и съучастие във взимането на властта“.

„Всички тези въпроси са изключително тежки и предизвикват размисли. Решението е отговорно и аз не мисля, че то ще бъде взето единствено и само с аргументите, които ще ни представят колегите от ПГ на БСП по време на тези консултации и разговори. По-дълбоки са нещата. Има време до понеделник, когато евентуално ще бъде внесен вотът и ще трябва да отделим време и усилия за едно запознаване, а най-вече за един отговорен политически анализ на ситуацията в страната, за да вземем окончателното си решение“, коментира Нотев.