Институтът „Рего“ на Калоян Методиев: Ако изборите са днес, ГЕРБ печели

0
303
Калоян Методиев

Пет сигурни партии влизат в следващото НС. Българите нямат доверие в институциите, в съда е най-ниско

Ако парламентарните избори бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 27,1% от българските граждани, за БСП – 26,3%, за „Има такъв народ“ – 18,6%, за ДПС – 8,3%, за „Демократична България“ – 7,6% и за „Изправи се. БГ“ –3.9%. Това показват данните от социологическо проучване, проведено през октомври, на Институт „Рего“. Негов шеф е Калоян Методиев, бивш началник на кабинета на президента.

Това означава, че в следващия парламент ще има пет сигурни политичеки субекта – ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“, ДПС и Обединение „Демократична България“.

20,3% от участвалите в проучването обаче декларират, че все още не са решили коя политическа сила да подкрепят. Този висок процент предполага, че може да се стигне до съществени размествания в прогнозираните позиции.

Данните показват отчетливо ниско доверие на българските граждани към мнозинството институции. Нито една не успява да събере повече от половината доверие на избирателите.

Пълно и голямо доверие в съд, прокуратура, парламент, правителство и президент имат съответно едва 8,1%, 9,7%, 9,8%, 15%и 31.1% от изследваните лица.