Истинската пролет идва утре

0
19
Снимка: Pixabay

Висок риск от лавини в планините

Предстои първият истински пролетен уикенд. В следващите три дни времето ще е сравнително топло, тихо и почти без никакви валежи, съобщава Нова тв. В петък облачността ще се разкъса почти над цялата страна. След хладната сутрин дневните температури ще се движат между 7 и 12 градуса. Най-прохладно остава в района на София – следобед около 6-7 градуса, а най-топло – в крайните райони на Северозапад и по долината на Струма. Вятър ще се усеща в Източна България.

В планините облаците също ще намаляват. Остава ветровито и не са изключени слаби превалявания от сняг на изолирани места. Температурите в топлата част на денонощието – от минус 1 градус в по-ниските райони до минус 6 по високото. Започналото затопляне увеличава риска от лавини в масивите с по-дебела снежна покривка. Планинските спасители навсякъде предупреждават за повишено внимание при преходи. Не се препоръчва каране на ски извън маркираните зони и по непознати терени.

В събота ще е слънчево и топло в цялата страна. През деня термометрите ще гонят стойности между 10 и 15 градуса. В неделя – с градус-два по-високи дневни температури. В следобедните часове обаче над Балканите ще премине слаб студен фронт с краткотрайни пролетни превалявания и с по-силни пориви на вятъра в западната половина на Дунавската равнина.

Седмицата на вота ще започне с динамична облачност, без валежи и с пролетни температури. Във вторник облачността ще се увеличи и в средата на седмицата се очакват превалявания от дъжд. В Стара планина и в масивите на Югозапад валежите ще са от сняг. В края на седмицата ще е топло, но облачно с изгледи за слаби превалявания в деня за размисъл преди вота.