И в Силистра заразено семейство, общо вече 379 души са с коронавирус в страната

0
28
Ген. Венцислав Мутафчийски

Гратисният период за закупуване на маски е до 00:00 часа в събота

25 са новите случаи на заразени с коронавирус за денонощието, с което общият брой става 379. Заразата се разпростря върху нова област – Силистра, където с коронавирус са семейство – мъж и жена на около 80 години. Това стана ясно по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб тази сутрин в 8:00 часа.

В болница са общо 113 лица, 13 са интубирани. Няма починали през денонощието. Общо изписани са 17 души, които са с две отрицателни проби за COVID-19. Общо 18 лица от медицинския персонал са заразени с COVID-19, стана още ясно от думите на председателя на щаба генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Новите случаи са в София – 1, Варна – 3, Силистра – 2, Шумен – 1, Бургас – 4, Кюстендил – 4, Кърджали – 1, Пловдив – 3, Стара Загора – 1.

В интерес на статистиката шефът на ВМА посочи, че трима от заразените с днешна дата са пътували в чужбина, а четирима от новите случаи вчера също идват зад граница.

„Знаете, че има противоречиви версии за носенето на маски. СЗО по-скоро не препоръчва носенето на маски от здрави лица. Основните източници, които ползваме, за въвеждането на мерки, са Китай, Южна Корея, Израел и някои други големи държави. От Израел от снощи маските са задължителни“, заяви ген. Мутафчийски във връзка с вчерашната заповед на здравния министър Кирил Ананиев за задължително носене на маски на обществени места. Генералът уточни, че задължителното носене на маски е въведено по негово лично предложение въпреки противоречивите възприятия за ползата от тях.

Гратисният период за закупуване на маски е до 00:00 часа в събота. „Маски има – достъпни са. Но, да може би това не е масово. В моята квартална аптека има маски, закупих си за 3,50 лева“, заяви Мутафчийски, като уточни, че те са шити. Няма забрана и в хранителните магазини да се продават, тъй като маските не са на разрешителен режим.

„Носенето на маски е задължително за обществените места, можете да проверите какво е „обществено място“, посочи още председателят на щаба. Това е една мярка, която отдалечава някакви по-твърди мерки. И ние имаме семейства и търпим същите мерки. Наблюдаваме тенденциите. Когато се говори за коронавируса в България, фокусът се измества в медийните репортажи. В другите страни проблемите са много сериозни, там фокусът е друг. Тази епидемия ни изправя всичките пред много големи предизвикателства. Ясно е, че 100-процентова подкрепа за мерките не може да има. Но получавам обаждания от граждани за по-строги мерки“, каза още Мутафчийски.

33 000 опаковки хинин има само във ВМА. Те са дарени от Софарма. Предстои производството на хлорикин в България, подчерта ген.-майор Мутафчийски. Той поясни, че болните у нас се лекуват по вече широко застъпената формула – хлорикин и антибиотици от групата на азитромицина.