И Полша залови руски шпионин

0
28
Задържаният ще остане поне 3 месеца в ареста.

Полските следователи разполагат с доказателства за сътрудничество на заподозрения с руското разузнаване

Агенцията за вътрешна сигурност на Полша е задържала мъж, заподозрян за шпионаж в полза на Русия, съобщи днес полско радио, позовавайки се на говорителя на ресорния министър, координиращ работата на полските спецслужби, Станислав Жарин, предаде ТАСС.

Също днес българската прокуратура съобщи, че е събрала доказателства за извършена шпионска дейност от първи секретар на руското посолство у нас.

„В хода на работата на Агенцията за вътрешна сигурност бе задържан мъж, на когото са повдигнати обвинения. След това са извършени обиски, които послужиха за основание за две допълнителни обвинения – за незаконно притежание на оръжие и боеприпаси, и използване на фалшиви документи“, се казва в изявлението на говорителя на полските спецслужби.

Канцеларията на главния прокурор на Полша е повдигнала обвинения срещу мъжа, назован само като Пьотър С., включващи работа за чуждо разузнаване и незаконно притежание на оръжие, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Мъжът, който е полски гражданин, бе задържан в петък от полските спецслужби. Извършени са също обиски на жилища на хора, които са били в контакт със заподозрения, където са намерени още едно огнестрелно оръжие и боеприпаси.

Според говорителя на министъра следователите вече разполагат с доказателства за сътрудничество на заподозрения с руското разузнаване. Прокуратурата е постановила той да остане в ареста за срок от три месеца.