Кабинетът към Брюксел: ЕС няма право да узакони Истанбулската конвенция без съгласието ни

0
56
конвенция
Конституционният съд обяви Истанбулската конвенция за противоконституционна.

Документът не съответства на конституцията ни, заявява в позиция българското правителство

Правителството още веднъж потвърди пред Брюксел, че България няма да признае Истанбулската конвенция.

Министрите приеха позиция, адресирана до Съда на Европейския съюз, в която изрично се посочва, че няма как да бъде узаконена Истанбулската конвенция без съгласието на всички страни членки. Позицията на кабинета е по дело пред Съда на Европейския съюз, което е образувано по искане на Европейския парламент /ЕП/ за становище относно присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция.

В рамките на делото ЕП отправя два въпроса към Съда на ЕС, по които могат да участват и държавите членки, за да изразят своята позиция по исканите въпроси.

Българското правителство дава положителен отговор на въпроса дали за сключването от името на ЕС на Истанбулската конвенция е необходимо Съветът на ЕС да приеме две процедурни решения по подобие на възприетия при подписването й подход, съобщава правителственият пресцентър.

Вторият въпрос се отнася по същество до това дали е съвместимо с учредителните договори на ЕС да сключи Истанбулската конвенция без наличие на общо съгласие на всички държави членки, в резултат на което те всички ще бъдат обвързани от тази конвенция.

По този въпрос правителството отговаря, че за сключването от името на ЕС на Истанбулската конвенция е необходимо общото съгласие на всички държави членки.

България не може да даде такова съгласие поради Решение № 13 от 27.07.2018 г. на Конституционния съд. В него се обявява, че Истанбулската конвенция не съответства на Конституцията на Република България, припомня българското правителство в позицията си до европейския съд.