Кандидати за лидер на БСП: Хора на Нинова ще разнасят картонени урни за вота

0
108
БСП
Централата на БСП на "Позитано" №20

Жаблянов, Янков и Тодоров искат смени в червената избирателна комисия на явни привърженици на соцлидерката

Трима от кандидатите за лидер на БСП – Валери Жаблянов, Красимир Янков и Георги Тодоров, изразиха притесненията си за честността на изборите за нов председател на левицата, които ще се проведат на 12 септември, съобщи DarikNews.

Те поискаха от Централната комисия по партиен избор (ЦКПИ) да бъдат изключени Вяра Емилова и Димитър Данчев, които са застанали явно зад Корнелия Нинова.

Тримата настояват да бъдат публикувани избирателните списъци, както и да бъдат премахнати подвижните секции.

Според Валери Жаблянов БСП не прави разлика от порочните практики, с които се провеждат и национални избори.

„За съжаление, към момента практиките, които наблюдаваме в организацията на изборите на БСП, не се отличават от досегашните порочни елементи, обхванали изборния процес в държавата. Не е възможно Корнелия Нинова да претендира по отношение на честността на избора в рамките на държавата и да провежда избор в собствената си партия с такива средства“, посочи Жаблянов.

„Исканията ни са комисията по избора да публикува избирателните списъци, комисията да премахне така наречените подвижни секции. Те са форма за упражняване на натиск върху избирателите и възможност за опорочаване на изборите. Един от членовете и секретарят взимат страната на един от кандидатите. Това е скандално, това означава все едно ЦИК да вземе позиция коя партия трябва да победи на изборите“, даде пример социалистът.

Жаблянов поиска свикване на Национален съвет на партията и смяна в състава на партийната избирателна комисия, както и оставката на председателя Владимир Москов, защото не можел да организира честни избори.

„Сега се предлагат някакви картонени урни да се разнасят от населено място на населено място и да няма възможност да се гарантира тайната на този избор и че няма недобросъвестна намеса“, добави и Красимир Янков по повод на мобилните секции.