Карадайъ: Мерките на правителството срещу заразата са добри

0
48
избори
Мустафа Карадайъ

Правителството да представи спешен план за действие в кризата, призова ДПС. Партията ще продължи да подкрепя действията на оперативния щаб

ДПС оцени като добри противоепидемиологичните мерки и като задоволителни – икономическите, но поиска правителството да изготви в спешен порядък план за действие какво следва с няколко варианта за изход.

„Ние от ДПС оценяваме противоепидемиологичните мерки, че са добри и дадоха добър резултат в сравнителен план с другите държави“, заяви лидерът на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ.

Според него социално-икономическите мерки трябваше да са запазване на работните места, защита на най-уязвимата част от обществото и подкрепа на ликвидността на фирмите. „И това трябваше да бъде подредено хронологично“, направи забележка Карадайъ. За икономиката той посочи, че са задоволителни мерките, основно за подобрената мярка 60 на 40, но важен е въпросът оттук нататък какво следва.

„Кризата изисква нов подход – план за управление на епидемиологичната криза и изход с различни варианти за поведение. Икономическите мерки изискват нов подход. Борбата с коронавируса трябва да включва и план за възстановяване на икономиката и нормалния ритъм на живот. Изпълнителната власт да представи спешен план за действие с конкретни мерки и срокове за изпълнение – за малките предприятия и най-уязвимите граждани, настояха от ДПС.

Лидерът на партията се ангажира и занапред ДПС да подкрепя мерките на Националния оперативен щаб, но отново повтори, че „час по-скоро ни е нужен план, за да може и Няародното събрание да даде своя принос“. На финала на изказването си Мустафа Карадайъ благодари на всички медици, полицаи, доброволци и заети на първа линия в борбата с пандемията.