Каракачанов: Няма да спрем да защитаваме българското малцинство в Сърбия

0
44
каракачанов
Красимир Каракачанов

МВнР: България защитава правата на общностите си зад граница

Българското правителство защитава и ще продължи да защитава правата на българските общности зад граница, не само в Сърбия. Това е и един от основните приоритети на Министерството на външните работи. Това заявиха от МВнР в отговор на думите на Ивица Дачич за българското национално малцинство в Сърбия.

По отношение на Република Сърбия България не настоява нищо повече от това страната да спазва конституцията и законите си по отношение на малцинствата, както и ангажиментите си в рамките на предприсъединителния процес, заявиха от МВнР.

Пред държавната телевизия тази сутрин сръбският вицепремиер и министър на външните работи говори с изключителна агресия срещу България. Дачич, който е бивш говорител на Слободан Милошевич, коментира тежката конфронтация между Черна гора и Сърбия. През последните десет дни между двете държави възникна напрежение по повод новоприетият закон за вероизповеданията в Черна гора. В Белград имаше безредици, по време на които сръбски националисти изгориха и националният флаг на Черна гора.

По време на интервюто в един момент без никакъв повод Дачич намеси България и избухна: “За какви вътрешни работи днес се говори в Европейския съюз. Там имате едни българи, които в Сърбия са само 0.26 на сто от населението ни. Толкова са българите в Сърбия. Но България на всяка среща на Европейския съвет поставя въпроса за правата на българското национално малцинство?”

Само за няколко десетилетия българското малцинство в Западните покрайнини буквално бе унищожено. От над 120 000 души преди, в момента то наброява около 20 000 и живее в пълна мизерия.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов също излезе с позиция по повод поредната провокация на Дачич. „Българската държава няма да спре да защитава правото децата на нашите сънародници да учат с учебници на български език. Няма да отстъпи и на йота от изискванията за спазване на всички свободи и права, които се полагат на българското национално малцинство в съседна Сърбия“, увери Каракачанов на страницата си във Facebook.

„Става дума за правата на онези българи в териториите, които през 1919 г. Сърбия неправомерно окупира след Ньойския договор. На които забраняваше до 1944-та година да се наричат българи, а след това ги тормозеше, мачкаше и принуждаваше да се изселват от родните им места“, коментира вицепремиерът.