Каракачанов: По време на преговорите от Скопие се държаха все едно България е кандидат, а не те

0
148
каракачанов
Красимир Каракачанов

Скопие не предлага нищо друго освен пропаганден език, каза другият вицепремиер Екатерина Захариева в парламента

По време на преговорите от Скопие се държаха така все едно България е кандидат, а не те. Това заяви вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов по време на изслушването му в парламента на тема „Позицията на България по Преговорната рамка за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС“, съобщи „Монитор“.

Каракачанов припомни отново, че първи сме ги признали първи като държава. По думите му след подписването на договора за добросъседство сме се надявали нещата да се променят.

Той бе категоричен, че работа на историческата комисията била блокирана след приемането на Македония в НАТО. Те не искат да приемат исторически факти, подчерта вицепремиерът. Той припомни, че с административни пречки съседката ни блокирала български компании, които са искали да инвестират там.

По думите му по време на преговорите не са правени компромиси с това, което е приел парламентът. Той категорично заяви, че няма как да бъдат споделени претенции за езика им.

„Не може да се поставя под съмнение, че населението там още от средните векове има българско съзнание и традиции“, подчерта Каракачанов. Той допълни, че по време на тоталитарния режим са унищожени български военни и културни паметници. По думите му съседите ни трябва категорично да се откажат от това да претендират за македонско малцинство у нас, както и от езика на омразата спрямо България.

„България направи всичко възможно, за да започнат преговорите. Ние сме за разширяването, но това не може да бъде безусловно“, подчерта пак Каракачанов и добави: „Няма как някой да разчита, че някой ще ни притиска“.

От думите му стана ясно, че основната причина Северна Македония да не се съгласява и да протака преговорите е, че смятат, че ЕС е СССР. По думите на военния министър Скопие вярват, че могат да отидат при големия батко, да се оплачат и той да ни натисне. „Но в ЕС всички са равни и това няма как да стане“, каза Каракачанов.

Военният министър подчерта, че няма безусловна подкрепа и никога не е имало, а винаги сме подчертавали, че имаме условия. По думите му България има ясна позиция и от нея не трябва да се отстъпва. Тя е Скопие да се откаже от малцинствени претенции. Също така отказ от езика на омразата, което означава публикации в медии, реформация на образованието и отказ от фалшификация на българската история.

„Скопие не предлага нищо друго освен пропаганден език. Дискредитира и изкривява българската позиция, като я свежда до културна проява на национализъм и я представя манипулативно, изкривено като отричане от страна на България на правото на самоопределяне, както и на правото им на език, което не е така.“ Това заяви външният министър Екатерина Захариева пред депутатите.

Тя припомни, че Северна Македония продължава да величае режима на Тито. Докато другите държави, бивши страни от Югославия, почитат жертвите на този режим, в Скопие се организира честване на годишнина от смъртта на Тито, заяви категорично Захариева.

Тя обясни, че страната ни е заставена да изисква гаранция за спазването на двустранния договор, защото България е единствената държава, членка на ЕС, към която Република Северна Македония има претенции по отношение на малцинство, история и език. Следователно никоя друга страна не е заставена за включване на отделна глава или пък пътна карта за изпълнение на двустранния договор.

Външният министър отново подчерта, че въпреки отказа за сътрудничество на нашата съседка по отношение на изграждането на транспортен коридор №8, изкуственото създаване на административни пречки за българските инвеститори и създаването на „медийна истерия с откровена атака към България”, ние оставяме врата за комуникация и сме готови за двустранни преговори.

Тя не се съгласи с обвинението на БСП за непрозрачност на политиката на правителството по отношение на присъединяването на Северна Македония към ЕС и посочи, че редовно отговаря на въпросите на политическите партии в рамките на комисията по външни работи, както и от парламентарната трибуна.