КАТ с нова акция – ще следи за колани и каски

0
10
Снимка: МВР

45 души по-малко са загинали при катастрофи от началото на годината в сравнение със същия период на 2019 г.

От днес до 10 юни КАТ ще организира нова акция на територията на цялата страна. Полицаите стриктно ще следят за използването на обезопасителни колани в автомобилите, както и за носенето на каски от велосипедистите и мотоциклетистите. Това стана ясно на брифинг на Пътна полиция.

Големия брой на нарушенията на водачи и пътници, които не спазват този закон, е причината за специализираната полицейска операция. 916 случая на шофьори и пътници без колани и каски са установени при миналата акция от 29 до 31 май в малките населени места. 156 неправоспособни шофьори са засечени. От МВР увериха, че за непълнолетните сред тях също ще се вземат мерки и ще бъдат уведомени представителите на Детска педагогическа стая.

Отчетен е спад на тежките пътнотранспортни произшествия след напрежението, породено от падането на противоепидемичните мерки.

От началото на годината до сега са загинали 45 души по-малко в сравнение със същия перод миналата година. С 448 по-малко са тежките катастрофи, а ранените – с 601. Спадът в броя на инцидентите се дължи и на рестрикциите и ограниченията във връзка с пандемията от COVID-19.