Кметът Димитър Николов: Няма опасност от водна криза в Бургас и по Южното Черноморие

0
22
кметове
Димитър Николов

Шокиран съм от обвинението, че бездействам, казва градоначалникът

Шокиран съм от обвинението, че бездействам, каза кметът на Бургас Димитър Николов, съобщава БНР.

„Община Бургас е създала комисия, която също да изготви проект за осигуряването на резервни количества питейна вода. ВиК в Бургас има готов идеен проект за осигуряването на резервни количества питейна вода от язовирите „Порой“ и „Ахелой“, заяви още Димитър Николов.

Те ще бъдат използвани, ако продължава да спада нивото на язовир „Камчия“. 60 млн. лева е стойността на проекта. Парите са осигурени от държавната компания „ВиК холдинг“.

Близо 3 години продължава сушата в Бургаска област. Това е причината за намаления дебит на река Камчия. От ВиК дружеството са изчислили, че количествата вода в момента ще стигнат до края на май. Дотогава трябва да е готов проектът за осигуряването на резервни количества вода от язовирите „Порой“ и „Ахелой“, каза говорителят на дружеството Димитър Гюров.

По-рано днес министърът на околната среда Емил Димитров предупреди за надвиснала водна криза, най-вече в Бургас.

От трибуната на Народното събрание той изнесе данни за състоянието на водния сектор у нас, както и предупреди, че заради чиновническо бездействие Бургас и Южното Черноморие са изправени пред режим на водата през пролетта на следващата година.

Няма опасност от водна криза в Бургас, увери кметът на града. Нещо повече – няма опасност от воден режим и по Южното Черноморие.

„Аз се изненадах изключително много, защото стана така, че ние, които сме потребителите, клиентите на ВиК – на наша територия нито има язовир, нито има кладенец, които да са собственост на община Бургас, ще станем виновни за липсата на вода, която не е на наша територия, за която не отговаряме и не е в нашите правомощия“, обясни ситуацията Николов.

„Въпреки всичко няколко пъти сме изпратили писма до ВиК асоциацията на територията на Бургаска област, до областния управител, до МРРБ и до МОСВ за предприетите мерки, които ще обезпечат резервно водоподаване, в случай че се случи безвалежна зима. И ВиК-Бургас, и министерствата ни увериха, че в момента се прави всичко необходимо, взето е решение в Министерския съвет, за което адмирирам премиера, че са осигурени два резервни язовира, които също не са на територията на община Бургас – язовир „Ахелой“ и язовир „Порой“.

„За реконструкцията са осигурени средства от националния ВиК-холдинг. Мисля, че бяха 75 млн. лв. В момента текат процедури, за да се реконструират водовзимачните кули и язовирните стени и за пролетта тези два язовира да могат да функционират, и ще имаме резервно водоподаване“, посочи бургаският кмет.

„Въпреки това лично директорът на ВиК ми гарантира, че ако се случи да намалеят обемите в язовир „Камчия“, да се застраши водоподаването на територията на Бургаска област – то тогава ще спрат водоподаването към Варненска област. Там има резервни водоизточници – язовири и кладенци, и в най-критичния момент вода за Бургаска област и Южното Черноморие ще бъде обезпечена, и няма да бъде застрашен летният сезон, включително и за консумацията на територията на град Бургас“, подчерта Николов.

Така по думите му водна криза и режим на водата не се очаква да има и гражданите на Бургас и жителите на областта ще имат достатъчно питейна вода.

„Ние сме клиенти и си плащаме за тази услуга – доставка на питейна вода, която не идва нито от нашата територия, нито се организира от община Бургас. Нито сме собственици на язовири, нито на ВиК-трасета, На няколко пъти са ни информирали и уверили, че няма да има воден режим“, дебело изтъкна Димитър Николов.

„Ние в община Бургас какво сме направили – от няколко месеца аз съм свикал и назначил комисия, в която влизат ВиК-инженери и специалисти по геодезия, представители на ВиК-Бургас, заместник-кметът по строителството и те в момента работят и са готови с предложение за алтернативни източници на територията на град Бургас – това е за наша си консумация, за града. Но пак да кажа – градът е едно, областта е друго. Каквото е необходимо от нас като административни решения, включително и някакви други, финансови например, ние сме на линия“, завърши темата кметът на Бургас.