Конфедерацията на работодателите подкрепи вдигането на блокадите в писмо до премиера

0
41
Снимка: МВР

Протестът трябва да е в рамките на закона и да не нарушава правата на останалите граждани, е позицията на бизнеса

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България/КРИБ/ подкрепи вдигането на блокадите в София, което бе предприето в ранните часове на днешния ден.

В писмо до премиера Бойко Борисов от КРИБ благодарят за бързата реакция, след като на 4 август са писали до вицепремиера Томислав Дончев, до здравния и до социалния министър. Тогава регионалните организации на КРИБ в страната настояха за ред, свобода на придвижване и осигуряване на нормален бизнестрафик, което да гарантира нормална стопанска дейност.

Блокадите на възлови пътни артерии, свързващи важни търговски зони или населени места, оказват твърде негативно влияние върху нормалното функциониране, снабдяване и търговска дейност на компаниите и допълнително влошават усложнената икономическа обстановка, породена от пандемията COVID-19, смятат от КРИБ.

В тази връзка клоновете на КРИБ в страната молят да бъде издадена заповед за провеждане на протести на точно определени места, подходящи за целта, и за спазване на строги противоепидемични мерки, като се оказва контрол върху изпълнението на заповедта.

Естествено неотменимо право на българските граждани е правото на протест, но той може и трябва да е в рамките на закона, без да нарушава правата на останалите граждани и възможността да осъществяват своите икономически и други дейности, се казва още в писмото.

Считаме, че освен това по този начин ще бъде гарантирано и изпълнението на Тристранното споразумение, което КРИБ подписа заедно с правителството и синдикатите, и чийто хоризонт е изтичането на мандата на това правителство, завършва писмото до премиера Борисов.