Конфискуват 6566 антики на Божков след експертиза

0
53
Сийка Милева

Претърсването на офисите на беглеца приключило на 1 октомври

Прокуратурата ще назначи международна експертиза за стойността и произхода на артефактите на обвиняемия Васил Божков, който се укрива от правосъдието в Дубай.

Съмненията на разследващите са, че дори и декларираните от обвиняемия бизнесмен 212 предмета са със силно занижена стойност и с незаконен произход – изкопани от иманяри. Ако това се докаже, ще последва конфискация, стана ясно от изявление на говорителя на главния прокурор Сийка Милева.

За тях ще се подходи към актуална културно-историческа оценка. Същото важи и за останалите 6566 артефакти, открити в кутии и найлонови пликове в сградата на фондация „Тракия“ и на фирмата му на „Московска“, каза Милева.

„Ще бъде възложена съдебно-археологическа експертиза на екип от международни експерти. Ще се направи актуална културно-историческа оценка и ще се изследва произходът им, обясни Милева. „Ако се съберат достатъчно доказателства в тази посока, ще бъдат обявени процедури за обявяване на публична държавна собственост“, обяви говорителят на главния прокурор.

Тя изреди и обобщи пред медиите хронологията на разследването. Обиските на сградата „Нове Холдинг“, собственост на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, приключиха на 1 октомври, съобщи Милева.

„Културните ценности, намерени в офиса на Божков, са общо 6778. Само 212 обаче са регистрирани. 6566 са незаконно придобити и държани от Божков. Те се съхраняват в нарушение на всякакви международни стандарти. За голяма част от тях прокуратурата счита, че са изкопани от иманяри на територията на страната. Вещите са предадени за съхранение на Министерството на културата, НИМ и Националната художествена галерия“, посочи тя.