Красимир Ципов от ГЕРБ: Ще съберем 120 подписа и ще вървим към консултации за Велико народно събрание

0
24
радев
Красимир Ципов

Главният прокурор няма да бъде прекалено овластен, категоричен е депутатът

Ще съберем 120 подписа на 2 септември и ще вървим към консултации за приемане на решението за свикване на Велико народно събрание /ВНС/. Това каза пред БНР Красимир Ципов, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ.

Той посочи, че утре, 25 август, ще започнат преговори с ПГ на „Обединените патриоти“ и изрази надежда в следващите дни да продължат с останалите парламентарни групи.

„Нашите очаквания са, че ПГ на „БСП за България“ няма да участва в консултациите“, добави той.

Желанието на управляващите е консултациите да приключат възможно най-бързо, за да може в рамките на следващата седмица да започне процедурата по събиране на подписи.

Ципов отказа да коментира критиките към представения от ГЕРБ проект за нова конституция. „Ние сме преследвали една цел – да представим на вниманието на Народното събрание проект, който да бъде разгледан, за да може при свикване на ВНС да могат да се правят предложения по всички текстове в конституцията. Към настоящия момент този текст на конституцията казва, че ВНС се произнася само по въпроси, по които е сезирано. Идеята е да внесем един проект, който във ВНС да може да бъде променян, допълван, изменян, така че да отговори на очакванията на всички български граждани“, каза още той.

Ципов беше категоричен, че главният прокурор няма да бъде прекалено овластен според предложения текст, който касае съдебната система.

„Става дума за разделяне не само на ВСС, но и на Инспектората към ВСС на два органа – Съвет на съдиите и Съвет на прокурорите и следователите, съответно инспекторати към тези два съвета. Смятаме, че по този начин, като всичко се решава в съответната магистратска общност, може да бъде постигнат желаният резултат – да се премахнат всички съмнения за намеса в съдебната власт. Затова предложихме президентът да не бъде ангажиран с издаването на укази за назначаването на т.нар. трима големи“, обясни още той.

По думите на Ципов Народното събрание не може да се саморазпусне и препоръча президентът Румен Радев да прочете конституцията, преди да призовава за това.