Лихварят Менду от Аджисан махала с 50 лимузини, сексробини, хотел, злато и 100 хил. лв. джобни

0
2845
Стефан Асенов-Менду

Семейството на Стефан Асенов няма и ден трудов стаж

Фамилията на лихваря Стефан Асенов-Менду от пловдивската Аджисан махала е притежавала във времето около 200 луксозни коли, а към момента около 50 лимузини, като 15 от тях са открити. Другите са обявени за издирване.

9 души са задържани при мащабната операция на полицията и прокуратурата срещу лихварството, данъчните престъпления и склоняването към проституция. Това съобщи на брифинг окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. На 3-ма са повдигнати обвинения за пране на пари, за склоняване към проституция и за данъчни престъпления, включително и лихварство. Обвиненията са срещу Менду, жената, с която е в съжителство, както и срещу брат му. Предстои съдът да реши дали да ги остави в ареста.

Стефан Асенов давал заеми в огромни размери, като молби за суми от порядъка на 3000-4000 лв. не представявали интерес за него.

Директорът на пловдивската полиция старши комисар Йордан Рогачев посочи, че семейството на лихваря води изключително луксозен начин на живот, без да има и ден трудов стаж. Те не могат да докажат своите доходи, не плащат и данъци.

Участие във вчерашната мащабна операция са взели общо 100 полицейски служители от различни структури. В хотела, стопанисван от Менду и брат му, са хванати в момент на действие 7 проститутки. Иззети при претърсвания на общо 7 адреса са 15 скъпи автомобила, останалите са обявени за общодържавно издирване. Освен луксозните возила са иззети пари в левове и евро на стойност около 100 000 лв., както и около 1,5 кг златни накити. Стана ясно още, че основната част от паричните средства на лихваря се намират в друга държава. „Ще подходим по линията на международно правно сътрудничество с оглед получаване на парите, които той е заделял“, каза Попов.

До момента са разпитани над 60 свидетели, голяма част от тях се страхуват заради контактите на Менду и позицията, която е заемал в обществото в техните очи. Чрез СРС-та е доказано, че определено лихварят има връзки и контакти на високо ниво.

„Почти всеки свидетел твърди, че всеки момент Менду ще бъде пуснат на свобода след нечие обаждане. Такова не е постъпило, а и да постъпи, няма как да се случи. Лицето Менду вчера не вярваше, че някой влиза в къщата му. Твърди, че имал всякакви контакти, но това не означава, че например някой го е „чадъросвал“. Чадър не се опъва толкова лесно. Факт, е че дълги години не е закачан, което ме притеснява“, каза Румен Попов.

Стефан Асенов-Менду е бил бект на разработка от декември.