Личният лекар преценява дали да даде болничен за карантина

0
20
грип
Бебето е било прието с бронхит и кашлица..

Не може на всеки, който е бил на почивка, да му изпишем двуседмичен болничен, коментира вицепремиерът Томислав Дончев

Личният лекар може да прецени дали да даде болничен на човек, който трябва да е под карантина заради риск от зараза с новия коронавирус, обясни днес пред БТВ вицепремиерът Томислав Дончев. Уточнението му беше по повод коментар на здравния министър Кирил Ананиев от вчера, обявил, че престоят вкъщи ще е за сметка на платения или неплатения отпуск на засегнатия, съобщава „Дневник“.

От седмици властите в страната предупреждават, че пътувалите или оказалите се в контакт със заразени хора ще трябва да остават под карантина. Тези, които имат симптоми на заболяване, ще бъдат изолирани за 14 дни в болници, а останалите следва да останат под карантина в домашни условия, също за 14 дни. От вчера всеки, който пристигне в страната от Китай или Италия, трябва да попълни анкета с личните си данни, както и име и телефон на личния лекар и информация къде ще отседне в следващите 14 дни.

„Хората не се пускат в болничен от телевизора. Министърът на здравеопазването също не може да пусне 1/3 от българите. Той дори не е лекар. Болничните се предписват от лекар. Той преценява има ли нужда, или няма на база възраст, къде е бил човекът, състояние на имунната система и т.н. Посланието на министъра е следното – не може всеки, който е бил на почивка, да му изпишем двуседмичен болничен“, обясни още Дончев. Като вариант за карантина той предлага и работа от вкъщи, когато това е възможно.

Вицепремиерът призова да не се създава масова психоза. Дончев уточни, че заразен не значи обречен на смърт, като смъртността от новия вирус е малко по-висока от тази при грипа.

Според него дъоржавата е взела всички необходими превантивни мерки, а на сайта на Министерството на здравеопазването има достатъчно информация по темата. „Пандемията от коронавирус няма как да не се отрази на световната икономика. Това няма да има благоприятен ефект върху българската икономика. Според прогнозите на всички разпространението на вируса ще бъде ограничено“, каза още Томислав Дончев.

Новият вирус уби над 2600 души, повечето от които в Китай, и се разпространи в 29 други държави по данни на „Ройтерс“. Броят на потвърдените случаи се увеличи до над 80 000. В Европа най-сериозно засегната е Италия с около 220 случая (от само 3 преди петък миналата седмица). Седем души починаха.