Еманюел Макрон

Влезли във френската църква „Св. Ана“ в Ерусалим

Френският президент Еманюел Макрон се скара на израелски полицаи, влезли в църквата „Света Ана“ в Ерусалим, която принадлежи на Франция, съобщиха осведомителните агенции.

„Всички знаем правилата. Не ми харесва това, което направихте пред очите ми“, високо заяви Макрон, обръщайки се на английски към израелски полицай, препречил му пътя на входа на църквата в старата част на Ерусалим. Няма нужда от провокации, добави Макрон и призова да се спазват съществуващите от векове правила.

Храмът е построен от кръстоносците през XII век и от 1856 г. е собственост на Франция, подарен от Османската империя. Тъй като църквата е френска, сигурността в нея е отговорност на френските власти.

Източник от Елисейския дворец каза, че не е станало нищо сериозно и Макрон просто се е опитал да сложи край на проблем, възникнал, след като израелски сили за сигурност се опитали да влязат в църквата. По-късно самият Макрон каза пред журналисти, че инцидентът е приключил приятелски и той е стиснал ръцете на представители на израелските сили за сигурност.

Избликът на Макрон е бил предшестван от спор между охраната на френския лидер и местните сили за сигурност. Израелски полицай влязъл в църквата сутринта, а когато заедно със свой колега по-късно отново се опитал да го направи, там вече били хората от охраната на Макрон. Стигнало се до лек сблъсък между мъжете.

Инцидентът напомни за известен случай с френския президент Жак Ширак през 1996 година. Тогавашният френски държавен глава скастри израелски войници, заобиколили го прекалено плътно, и поиска от тях да напуснат района на църквата „Света Ана“, заплашвайки, че в противен случай „ще се качи обратно на самолета си“.

Преди да отиде в „Света Ана“, Макрон се разходи из старата част на Ерусалим. Посети църквата „Възкресение Христово“ и Храмовия хълм, помоли се пред почитаната от евреите Стена на плача.