МВР спря отпуските, мобилизира всички полицаи за Цветница и Великден

0
33
Ивайло Иванов Снимка: Агенция "Фокус"

През КПП ще пускат само при крайна необходимост. Нищо не пречи човек да се помоли вкъщи, призова главният секретар на МВР Ивайло Иванов. 27 полицаи заразени с коронавирус, един вече е оздравял

МВР мобилизира целия си състав за охрана и спазване на мерките за предстоящите празници Цветница и Великден. Целта е да няма струпване и хората да спазват дистанция.

„Ще се допуска движение само по необходимост, те са почивни дни, така че основанието „отивам на работа“ няма да важи“, подчерта главният секретар на МВР Ивайло Иванов на брифинг в МС.

По думите му храмовете ще бъдат третирани като всички други места, които се посещават от гражданите. Нищо не пречи човек да се помоли вкъщи, призова обаче главсекът.

До момента за нарушения на карантината има образувани 638 досъдебни производства, 391 преписки и над 2 хил. акта по Закона за здравето. От думите му стана ясно, че органите на реда се самосезират и от публикации за нарушения в социалните мрежи. Около 24 хил. души са били под карантина вчера и се контролират.

27 служители на министерството за цялата страна са с потвърдени PCR тестове, един вече е излекуван. Ивайло Иванов каза, че те са на различни позиции, включително административни, и не може да се каже категорично дали са се заразили по време на работа. От всички тествани 1000 служители на МВР 9 са били с положителни бързи тестове, но направените след това PCR тестове са били отрицателни.

На брифинга професионалното ръководство на МВР призова движение да има само по необходимост от посещаване на друго населено място. Контролът на КПП-та остава, както и контролът на Пътна полиция за безопасност на движението по пътищата.

С разпореждане на министъра на вътрешните работи са спрени отпуските, за да се осигури охрана на обществения ред и спазването на заповедите за противоепидемични мерки.

От МВР благодариха на гражданите, които спазват мерките и на Светия синод за разбирането да няма струпване във връзка с празниците.

Целта на МВР не е да преследва нарушителите и да налага санции, от една страна сме. Призоваваме всички български граждани да бъдат съпричастни с нашите призиви, да ги спазват, да не пробват нашите реакции, изтъкна Ивайло Иванов.

В София има създадена организация съобразно епидемичната обстановка за засилено полицейско присъствие около храмовете за Цветница.

101 църковни храма, манастири и параклиси има в столицата, информира директорът на СДВР  Георги Хаджиев. Той призова гражданите за търпение, за да бъдат празниците светли за всички и да протекат при спазване на обществения ред.

С представителите на църквата се разговаря за това да бъде контролиран достъпът до храмовете, литургиите да са навън.

Пътна полиция ще следи за пътната безопасност, както и по КПП-та да се ограничи и да не се допуска безцелно движение на водачи. Оттам призоваха да се кара внимателно и разумно, особено във връзка с хубавото време.