Министър Емил Димитров затвори фирма за отпадъци в Дупница

0
95
Снимки: Дарик

Образувано е досъдебно производство срещу собственика

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров, главният секретар на МВР Ивайло Иванов и Сийка Милева, говорител на главния прокурор, съобщиха в Дупница, че е образувано досъдебно производство срещу собственика на „Феникс Ресурс“ Кольо Илиев за нерегламентирано управление на отпадъците, не по установения от закона ред, което застрашава здравето и живота на хората, съобщи „Дарик“.

Досъдебното производство ще бъде под надзора на Районна прокуратура в Дупница, съобщи Сийка Милева.

В момента се извършват претърсвания и изземвания от офиси на Кольо Илиев. От август миналата година досега не са изпълнени никакви предписания за разчистване на терена, което наложи целият състав да пристигне в Дупница, за да бъдат наложени мерките.

Пред предприятието бяха най-малко 6 полицейски коли, районният прокурор Даниела Гюрова, представители на следствието. „Целта е държавата да си свърши работата и това нещо да се преустанови да се вземат всички необходими мерки“ коментира Ивайло Иванов. Той коментира, че Илиев е използвал различни юридически хватки, за да избегне прилагането на мерките досега.

Вчера експертите от РИОСВ Перник не успяха да му връчат акта за принудителна административна мярка, тъй като той не беше открит, не беше открит и днес. Обектът ще бъде затворен, а дейността по приемане на отпадъци прекратена. Ще бъде осигурена постоянна полицейска охрана, за да не се допуска предприятието да работи обясни Иванов.

Що се отнася до суровините, които са разположени на нерегламентирано място, предстои проблемът да бъде решен. „Държавата ще намери начин да се справи с проблема“ заяви Иванов.

Министър Емил Димитров коментира, че приоритетите на главния прокурор и премиера са ситуацията с водата и ситуацията с отпадъците. „Както виждате, институциите работят. В цялата страна се провеждат следствени действия, ние няма да спрем до тук, с този случай, но в ситуации като тази трябва да има много по-бърза възможност за закриване на обекта“ заяви министъра, като допълни, че предстои да бъдат обсъдени законодателни промени. “Мога да кажа, че през настоящата година, всички, които имат извършени нарушения, площадки за складиране ще бъдат затваряни“ каза още Димитров.

Той съобщи още, че днес са изрязани всички нелегални байпаси. Вчера яз. Дяково се е вдигнал с 4 см. „Получи се така, че мината и заводът рекетират чрез 3 села държавните институции -„пуснете вода за завода, иначе няма да дадем вода за едно село, пуснете вода за мината, иначе няма да дадем за други две села. Изпратил съм хора, които да пуснат вода на тези села, хората там не са длъжни. Язовирът ще бъде пълен и ще се ползва за граждански цели, когато е над 50 %, ще преценя дали да се пуска за ВЕЦ-ове, ТЕЦ-ове и други. Ако не бяха предприети тези мерки, вода щеше да има до месец май“ заяви министъра.