Митко Бирата обвинен и задържан за 72 часа за смъртта на 8-годишния Томи в Мездра

0
220
Окръжният прокурор на Враца Владимир Сираков Снимка: 24 часа

Прокуратурата ще иска от съда постоянен арест

38-годишният Димитър Й., известен в Мездра като Митко Бирата, е привлечен към наказателна отговорност и задържан за 72 часа за причиняване по непредпазливост на смъртта на 8-годишния Томи, настъпила заради това, че не е съхранявал огнестрелни оръжия и боеприпаси по надлежния ред.

Около 17 ч на 8.01.2021 г. пред къща на ул. „Сливница“ в Мездра било открито безжизнено тяло на осемгодишно момче. Пострадалият бил транспортиран до филиала за спешна медицинска помощ в града от неговия баща, където била констатирана смъртта на детето и подаден сигнал на телефон 112, припомнят от прокуратурата.

В хода на разследването е било установено, че второкласникът Томи бил в дома на неговия съученик – К.Й.

Свидетели на инцидента са заявили за силен гръм в района на имота.
При извършен оглед в мазето на къщата на Митко са били открити ловни пушки, полуавтомат, нарезна карабина и патрони. Въпросните оръжия и боеприпаси са законно притежавани от Димитър Й., бащата на К.Й., който не е пострадал.

На този етап на разследването по образуваното досъдебно производство е установена съпричастността на Д.Й. към смъртта на осемгодишното момче.

Предстои наблюдаващият прокурор да внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия Димитър Й.

Досъдебното производство е взето на специален надзор в Окръжна прокуратура – Враца и Софийската апелативна прокуратура.

Починалото момче е внук на ромския лидер Тома Томов.