Младен Маринов: Продължават опитите за хакерски атаки срещу институциите

0
14
картини
Младен Маринов

Сотир Цацаров призова за бърза, но добре обмислена промяна на наказателно-правните норми по отношение на компютърните атаки

Продължават опитите за хакерски атаки в държавни институции, те са неуспешни благодарение на бързата ни намеса, каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов на форум за кибербезопасност, предаде Агенция „Фокус“. Точна бройка не мога да ви кажа. На мен ми докладват по-сериозните. Те са неуспешни благодарение на бързата намеса. Забелязваме една по-висока чувствителност и бдителност на останалите институции след случая с НАП“, заяви още Маринов.

За бърза, но в същото време много добре обмислена промяна на нормите, които гарантиран наказателно-правната защита срещу компютърните посегателства, призова главният прокурор Сотир Цацаров. Не е моя работа да давам съвети на държавната администрация, че следва да преосмисли цялата система за защита на своите компютърни мрежи и своите бази данни. В интерес на истината това задължение в пълна мяра важи и за съдебната власт, посочи Цацаров.

Извън конкретиката разследването на хакерската атака срещу НАП показало според главния прокурор следното: „Компютърната информация е стока, която се предлага на черния пазар за продажба в обеми, съдържание и цени, които ние самите не сме предполагали. Тази информация може да бъде използвана за дестабилизиране на държавната система, за създаване на паника сред населението и така за постигане на определени политически цели, които очевидно тези, които се стремят да постигнат, не могат да постигнат по нормалния начин.“ Цацаров припомни, че по нормалния начин това се случва чрез избори. „Освен в тази насока информацията може да бъде ползвана в частно-правната система за кражба на клиенти, за придобиване на търговска информация, дори за по-префинено, дори директно изнудване на търговски компании”, каза главният прокурор.