МОСВ: Нинова излъга за болничните отпадъци

0
386

България не е разрешавала вносът им нито от трети страни, нито от ЕС, твърдят от екоминистерството

Министърът на околната среда и водите не е предоставял с писмо информация за 734 хил. тона отпадъци за последните 5 год., внесени от трети страни, включително болнични, които най-вероятно ще бъдат изгорени. Това заявиха от Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ по повод спекулативни изявления в публичното пространство на лидера на БСП Корнелия Нинова

Информацията е предоставена от министъра на финансите, в отговор на парламентарно питане за внос на редуцирано гориво, болнични отпадъци и отпадъци от фармацевтични производства в т.ч. утайки и мицели от трети страни за периода 01.08.2014 г. до 28.08.2019 г. Отговорът на министъра на финансите е публично достъпен на сайта на парламента на следния линк: https://parliament.bg/pub/PK/363460954-06-911.pdf.

В него прецизно е отбелязано: „Не съществува пълно припокриване в обхвата на терминологията, използвана за целите на тарифното класиране на стоките в митническата дейност и тази, използвана във връзка с управлението на отпадъците. Идентификацията и класификацията на отпадъците при внос/износ се базира на различни правила, поради което не трябва да се счита, че стоките, декларирани за внос и класирани съгласно комбинираната номенклатура в посочените по-горе тарифни номера автоматично представляват „отпадък“ по смисъла на Закона за управление на отпадъците (ЗУО). Това важно уточнение означава, че в предоставената информация за 734 хил. тона отпадъци за последните 5 год., внесени от трети страни, влизат и стоки, които не са отпадъци по смисъла на ЗУО.

По този повод МОСВ изиска и получи подробна информация от Агенция „Митници“. В информацията категорично няма данни за внос на болнични отпадъци и РДФ горива. При преглед на данните се потвърди, че има стоки, които не са отпадъци по смисъла на ЗУО. Например металите присъстват като отпадъци и като готови метални изделия, включително машини и резервни части за машини. В голямата си част тези, които са отпадъци по ЗУО, всъщност са ценна суровина, захранваща български рециклиращи предприятия, металургичната, хартиено-целулозната и стъкларската промишлености, производство на батерии и акумулатори.

Министърът на околната среда и водите в писмо изх. №02-00-92/18.11.2019 г. в отговор на парламентарно питане относно внос на отпадъци от трети страни, категорично декларира, че битови отпадъци, РДФ горива, болнични отпадъци и отпадъци от фармацевтични производства, в т.ч. утайки и мицели подлежат на специална процедура на предварителна писмена нотификация. Той подчерта, че за периода от 01.08.2014 г. до 28.08.2019 г. не са издавани нотификации за внос на такива отпадъци за третиране в циментовите заводи или в топлоелектрическите централи на Република България. Не са издавани нотификации за внос на болнични отпадъци и от страни от ЕС.

Видно от гореизложеното, г-жа Нинова въвежда в заблуждение българската общественост, провокира напрежение и всява страх относно вноса на отпадъци в момент, когато на европейско ниво се поощрява кръговата икономика, рециклирането и оползотворяването на отпадъци и стимулирането на пазара на вторични суровини.