Мъжът с коронавирус в „Пирогов“ е в критично състояние

0
31
Снимка: Канал 3

Няма регистрирани нови заразени

Няма регистрирани нови случаи на заразени у нас. Състоянието на мъжа на починалата от коронавирус вчера жена се влошава. Това каза началникът на Националния кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг.

В „Пирогов“ тази нощ се е наложило интубация на мъжа, който върви към влошаване от тежко към критично състояние. Той вече е на апаратна вентилация. Образните изследвания и лабораторните показатели показват, че има сериозно влошаване на състоянието му и то се определя като критично“, поясни началникът на Националния кризисен щаб.

„Вчера са изследвани 136 прооби – само 1 положителен (седмият регистриран с коронавирус у нас) – наша колежка, която след посещение на два конгреса в Европа – в Англия и в Испания, е с положителен тест за коронавирус, тя е в добро състояние. Вече пристигат и контактните лица, за да бъдат изследвани“, заяви Мутафчийски.

„Тази нощ приехме едно от контактните й лица. Това е жена, която е с грипоподобна симптоматика. Тя е в стабилно състояние. Днес пробите й ще бъдат изпратени и в двете лаборатории”, каза още той.

Той коментира и данните на Световната здравна отганизация, според които в България вече има 10 регистрирани случая на коронавирус. Ген. Мутафчийски каза, че данните са объркани, техническа грешка, няма смисъл да не кажем, ако е така.

По думите му в света вече случаите на коронавирус са 126 380, новите са 7158. „В Италия са заразени над 12 000, като над 2000 са новите случаи. Взети са безпрецедентни мерки в Италия и света.

„На Балканите почти всички държави съобщават за нови случаи на заболяването. В Албания има 3 нови случаи, Гърция – 9, което прави 99 общо. В Румъния има 15 нови и общо стават 47, Сърбия има 6 и стават 18, Хърватия има 3 нови и стават 19, в Словения общо са 57, Турция има един, в България ставаха 7 с единия нов случай“, допълни Мутафчийски.