Над 10 общини все още са без ток след пороите

0
2
Снимка: БТВ

Велека преля и затвори пътя за Ахтопол

Все още има над 10 общини без електричество след поройните валежи от последните дни.

Въпреки че времето се успокоява, по данни на МОСВ и днес се очаква значително повишение на речните нива в Югоизточна България. Нивата на реките Места и Струма също остават високи. Язовир „Студена“ продължава да се изпуска.

Високите води на Струма и Места нанесоха много щети. В Хаджидимово има и около 15 наводнени къщи. Заради придошлите води на Струма край Благоевград евакуираха семейства, предаде БНТ.

В Бургаско се стигна до затваряне на пътища и също до евакуация на хора. Един язовир и реките Маринка, Отманлийска и Изворска преляха. Това наложи евакуация на хората от вилно селище Черниците. Обявено е и частично бедствено положение на територията на село Равадиново.

Временно движението по път III-9901 Царево – Резово в участъка Ахтопол – Резово е ограничено поради преливане на р. Велека и наводнено пътно платно.

„Река Велека е вдигнала много нивото си след падналите дъждове и е прехвърлила моста. Няма опасност там. Имаме изпратени екипи, които да следят и да преценят кога да пропуснат преминаващите автомобили“, обясни зам. областният управител на Бургас Владимир Крумов пред БНР.

И през днешния ден екипите, които помагат на населението след наводненията, продължат да изпомпват водата от къщи в столичния район „Нови Искър“ и в Требич. През изминалата нощ екипи на дирекция Аварийна помощ и превенция отводниха къщи във селата Мировяне, Требич и Волуяк. Денонощно се наблюдават нивата на реките, преминаващи през територията на София.

През изминалата нощ екипите, ангажирани със снегопочистването на града, са работили в районите „Витоша“, „Панчарево“, „Банкя“ и „Люлин“. Със смеси против заледяване са обработени пътните платна на общинските пътища и улиците, по които се движи масовия градски транспорт.

Обработени са също така опасни и стръмни участъци и мостове в „Подуяне“, „Оборище“ и „Илинден“.

Към 7 часа сутринта се изпълняват всички маршрути на градския транспорт.

Продължават обработките на пътищата в кварталите и населените места в район „Нови Искър“, опесъчават се пътищата в ПП „Витоша“ – Драгалевци – Алеко и Бояна – Златни мостове.

Шофьорите да карат със скорост, съобразена със зимната обстановка, съветват от пътната полиция.