Над 140 000 българи вече са получили статут на уседналост във Великобритания

0
46
Снимка: архив

Нашите граждани нямат основания да се притесняват за бъдещето си в Обединеното кралство, каза посланик Марин Райков на прием по повод 140 г. дипломатически отношения между двете страни

Прием по повод 140 години от установяване на дипломатически отношения между Обединеното кралство и Република България бе даден в Лондон от британското външно министерство и българското посолство. Според посланикa ни на Острова Марин Райков, българските граждани нямат основания да се притесняват за правата си след Брекзит.

Единият от домакините на събитието, британският министър за Европа Кристофър Пинчър, изтъкна в словото си пред присъстващите, че макар и светът да се е променил почти до неузнаваемост през тези 140 години, някои неща са си останали същите, а именно приятелството между двата народа и отношенията, които са изградени на основата на респект и взаимно доверие. Кристофър Пинчър и посланик Марин Райков не смятат, че Брекзит ще накърни двустранните отношения.

Посланик Райков дори изрази облекчение от факта, че сега вече има яснота за рамките, в които ще се развива комуникацията между Великобритания и България , както и между ЕС и Великобритания. Той смята, че българските граждани нямат основания да се притесняват за бъдещето си в Обединеното кралство. Посланик Райков подкрепи думите си с факта, че повече от 140 000 български граждани вече са получили статут на уседналост в Обединеното кралство. Надеждите са, че и занапред двустранните отношения ще се развиват успешно както икономически, така и политически.

Приемът бе даден в красивата историческа сграда „Ланкастър хаус“, която е архитектурен паметник, а домакините се бяха погрижили да изложат документи от британския национален архив в потвърждение на старите отношения. Сред домакините бе и британският посланик в София Ема Хопкинс.