Най-малко 7 загинали и над 25 ранени след земетресението в Хърватия

0
7
Снимка: ютюб

Комуникациите и електричеството са възстановени, казва българската посланичка в Загреб

Седем са вече жертвите на смъртоносното земетресение с магнитуд 6.4, разтърсило вчера Хърватия. Сред загиналите са 12-годишно момиченце и шестима мъже. Други шестима души са получили сериозни наранявания, а 20 – по-леки.

Трусът е нанесъл сериозни щети на град Петриня, югоизточно от столицата Загреб. Премиерът на страната Андрей Пленкович пристигна спешно в района на епицентъра. Той заяви, че се надява броят на починалите да е възможно най-малък. Министър-председателят поясни, че по-голямата част от Петриня е червена зона, което означава, че повечето сгради са неизползваеми.

„Вторичните трусове от вторник следобед продължават. До момента са регистрирани над 16. Те са с магнитуд над 3 по Рихтер. Само минути преди разговора ни беше усетен трус с магнитуд 4,9”, заяви пред Нова тв посланикът на страната ни в Хърватия Генка Георгиева. По думите й нощта е преминала спокойно – електричеството и комуникациите вече са възстановени.

Тя заяви, че българският гражданин, живеещ в Сисак, е установен и е добре. Сънародникът ни е отказал да се евакуира и остава там. „Домът му не е пострадал от труса”, посочи Георгиева.

По време на земетресението във вторник тя е била на работа в кабинета си в българското посолство. „Усещането да видиш как бюрото ти, заедно с компютъра се движи, е особено”, сподели тя. В посолството по това време тъкмо е приключвал консулският прием – заради издаването на документи за граждани, пътуващи транзитно през Хърватия, а някои от тях са с изтекли документи.

Най-големият проблем след труса от понеделник е била връзката с българските граждани, живеещи в страната, тъй като комуникациите са се сринали. Посолството ни работи в режим на дежурства и няма проблем да се окаже помощ при нужда на наши съграждани.