Нападателят срещу синагогата в Хале записал действията си на видео

0
45
Щефан Балиет

Щефан Балиет бил самотник с крайно десни убеждения

Нападателят срещу синагога и турска закусвалня в германския град Хале, при което бяха убити двама души – Щефан Балиет, записал действията си на видео, излъчено на живо в интернет в продължение на 35 минути, съобщиха световните агенции.

Видеото било излъчвано през платформата на „Амазон“ за видеоигри Туич (Twitch) и било видяно от петима души, но след това негов запис бил гледан от близо 2200 души в продължение на половин час, преди да бъде премахнат.

Според Туич акаунта, от който бил излъчено видеото, бил създаден преди около два месеца. „Ние действахме възможно най-бързо, за да изтеглим това съдържание и ще блокираме всички акаунти, които споделят кадри от този отвратителен акт“, заяви говорителят на Туич, цитиран от Франс прес.

Щефан Балиет е задържан. Той е 27-годишен германец с крайнодесни убеждения, съобщи ДПА, като се позовава на източници от силите за сигурност. Според „Билд” той нямал приятели и често седял сам пред компютъра.

Първоначално полицията съобщи за няколко нападатели, но вътрешният министър Хорст Зеехофер заяви, че антисемитският атентат бил извършен от един човек.