Не една, а две ракети са поразили украинския самолет

0
42
Снимка: Туитър

Това показва видеозапис, публикуван в социалните мрежи във вторник

Срещу украинския самолет, свален сутринта на 8 януари след излитане от техеранското летище, са били изстреляни две ракети – това показва видеозапис, публикуван в социалните мрежи във вторник, предаде радио „Свободна Европа“. Автентичността на видеото е потвърдена от екип на „The New York Times“.

На записа се вижда, че срещу лайнера са изстреляни две ракети през интервал от около 30 секунди, като и двете са го улучили. Самолетът не се е разпаднал във въздуха, но е пламнал и траекторията му показва загуба на управление. Продължил е да лети още няколко минути, преди да падне на земята.

Видеото е заснето от камера, монтирана на покрива на къща в село, намиращо се на няколко километра от базата на Корпуса на стражите на ислямската революция, откъдето са изстреляни ракетите. За изстрелването им е използван зенитно-ракетен комплекс „Тор“, руско производство.

Още преди тези разкрития разследващата група Bellingcat излезе с информация, че ракетите са били две.

Техеран твърди, че самолетът е свален заради грешка на военните, които са го помислили за крилата ракета.

Иранската агенция FARS съобщи, с позоваване на властите, че е арестуван авторът на първото публикувано видео, от което стана ясно, че самолетът е улучен от ракета. Активистът Нариман Гариб, който първи разпространи записа, предаден му от източник в Иран, написа в мрежата, че всъщност иранските власти са арестували друг човек, а неговият източник е в безопасност.

Всички 167 пасажери и деветимата членове на екипажа загинаха. Самолетът излетял от иранската столица в 06:10 ч. местно време и минути по-късно е изчезнал от радарите. Сред загиналите има 82-ма ирански граждани, 63-ма канадци, 11 украинци (включително деветимата членове на екипажа), 10 шведи, четирима граждани на Афганистан, трима германци и трима британци.