Никой от протестиращите не е свидетелствал, че шофьор е минал през крака на един от тях

0
25
Лумпени блокираха колата на момчето. СНИМКА: ТЕЛЕВИЗИЯ БЪЛГАРИЯ ОН ЕЪР

Протестъри хвърляли кенчета, кал и други предмети по автомобила

От Столичната дирекция на вътрешните са готови да охраняват днешните антиправителствени протести и отново призоваха за диалог с лидерите на демонстрациите, за да не се стига до инциденти.

“Предвид информацията, която имаме, сме подготвени за днешния ден, ще реагираме на всяка ситуация“, обясни комисар Тони Тодоров, зам.-началник на охранителна полиция в СДВР.

Той коментира и снощното напрежение между протестиращи и шофьор на джип на кръстовището на Софийски университет.

„Минути преди 22:00 ч снощи на кръстовището пред СУ при наличието на 7-8 души протестиращи, които бяха блокирали движението, решихме да говорим с тях да освободят кръстовището, за да може хората да се приберат по домовете си безпрепятствено. След тази наша акция протестът беше прекратен“, посочи в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ г-н Тодоров.

„Пускайки движението, в кръстовището пред университета се озова автомобил, който беше обграден от присъстващите хора, които прииждаха дори от тротоара. Движението на кръстовището беше освободено. При тази ситуация възникна инцидент, при който водачът реши да даде заден, за да напусне кръстовището без никакви претенции. Чу се вик, момче от протестиращите съобщи, че автомобилът е минал през крака му. Започна словесна схватка между водача, протестиращите и между нас, може да се каже, че възникна напрежение. Пострадалият беше закаран и прегледан в ИСУЛ, а водачът беше тестван за наличие на алкохол и наркотици в кръвта. Тестовете бяха отрицателни“, отбеляза зам.-началникът на отдел „Охранителна полиция“ в СДВР.

„Всичко това продължи до 01:15 ч, като през цялото това време водихме диалог с хората да пуснат автомобила, като молихме и свидетели на случката да дойдат в Първо РПУ. Уви, свидетели на случката така и не се появиха. На място не беше установено нарушение от страна на водача. В момента се преглеждат камери, за да бъде установено има ли нарушение“.

Тодоров отбеляза, че по автомобила са били хвърляни кенчета от бира, кал, и други предмети, като той определи като недостойно поведението на протестиращите.

Ако протестът довечера има организатори, да се срещнат с полицията, за да се уговори начинът на провеждането му, призоваха от СДВР.

„От наша страна има желание за диалог с неформалните лидери, проявявайки се като организатори на протеста. Каним ги за пореден път да се срещнем, да организираме абсолютно всичко, за да можем все пак да преодолеем този негативен момент и реакция от страна на останалите хора. Наистина всеки има право на протест, но това право е уредено с един Закон за събранията и митингите и манифестациите, съгласно който се подава уведомление в съотметната община. Посочва се организатор, време, място на провеждане и по този очератан план мисля, че всички ще останат удовлетворени“, категоричен е зам. – началникът на отдел „Охранителна полиция“ в СДВР.

„До момента нито един от протестите не е проведен с уведомление“, подчерта Тодоров.