Николай Младенов: Наистина имаме нужда от рестарт на политическата ни система

0
32
Николай Младенов Снимка: БТВ

Дебатът за това трябва да се състои в спокойна среда, в която всички мнения се чуват, каза бившият външен министър

„У нас има много неща, за които хората да протестират – факта, че страната ни все още е най-бедната в ЕС, корупцията, нарушеното чувство за справедливост, здравната система, състоянието на пенсионерите и т.н. Наистина имаме нужда от рестарт на политическата ни система, но рестарт, който се основава на спокоен диалог”. Това заяви бившият министър на отбраната и на външните работи Николай Младенов пред Нова тв.

„Притеснява ме, че пътят, по който сме тръгнали в момента, не предполага такъв диалог”, допълни той.

По думите му протести в момента има не само в България. „В много страни в Европа и на други места в света текат такива процеси”, посочи той.

Според Младенов въпросът с конституцията е изключително сериозен и той не може да бъде разглеждан набързо. „България има нужда от нова конституция. Все пак тази, по която работим сега, е писана 90-та година като реакция на края на комунизма у нас и начало на демократичните промени. В нея има много компромиси, направени от авторите й още тогава”, коментира той.

„Ако наистина искаме рестарт на политическата система, който да промени българския парламентаризъм, съдебната система и функционирането на институциите, е нужен много сериозен конституционен дебат. Той е закъснял, но трябва да се състои в спокойна среда, в която всички мнения се чуват”, допълни Николай Младенов.

„Влизаме в много труден икономически период. Не искам политическата криза, която имаме в момента, да се превърне в междуинституционална”, подчерта още бившият министър. Рискът обаче от такава криза е реален, смята той.

„Онова, което се вижда отстрани за България, не изглежда добре, но това се променя лесно, ако тръгнем в конструктивна посока”, подчерта Младенов.