Николай Младенов: Свикване на Велико народно събрание е политическият изход от кризата

0
62
Николай Младенов Снимка: БТВ

Трябва да се обсъди и идеята за двукамарен парламент, смята бившият ни първи дипломат

Свикване на Велико народно събрание/ ВНС/ е политическият изход от кризата, посочи пред БТВ Николай Младенов, бивш министър на външните работи, а сега специален координатор на ООН за близкоизточния мирен процес.

„Искането за промяна на конституцията е закъсняло, защото България има нужда не само от поправки, а от нова конституция. Настоящата ни конституция е писана в съвсем различен период. България сега е член на ЕС“, коментира бившият ни първи дипломат. По думите му страната има нужда от сериозен обществен дебат, който да предложи на българското общество цялостна промяна на конституцията.

„Да се обсъди как работи българският парламентаризъм, съдебната система и най-вече как и по какъв начин усещането за справедливост да бъде възстановено. А това ще стане през свикване на Велико народно събрание“, категоричен е Николай Младенов. Той напомни, че партия ГЕРБ е готова с проект на конституция.

„Очаквам да чуя какви са вижданията на опозицията, на хората, които са на протеста. Доста претенциозно е да се каже, че някои не биха участвали в дебат, воден от премиера Борисов“, обясни Младенов.

Според него истинската промяна би се случила, ако спокойно се погледне какво трябва да се промени в нашето общество. „Списъкът на нещата, които трябва да се променят, е дълъг. Както и на нещата, които не трябва да се променят. Това е дебат, който трябва да се случи в обществото ни. Оттук нататък следва всеки да формулира своите виждания и да се видят кои тези хората ще подкрепят. Това е политическият изход от кризата. Всичко останало ще превърне кризата от политическа в институционална“, смята Младенов. Според него намаляването на броя на депутатите е добра идея, а може да се обсъди и идеята дали нямаме нужда от двукамарен парламент.