142-ма вече са заразените с коронавирус, 84 са мъжете, 58 – жените

0
42
Снимка: Pixabay

Заразата стигна и до Шумен

142 са заразените с коронавирус у нас. Това съобщи началникът на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг в събота сутрин.

Снощи  броят на българите с установена инфекция бе 127. А за денонощие регистрираните с коронавирус са се увеличили с 30.

Вече има и пациент в Шумен, постъпил е със симптоми на грип, кашлица и задух. Пребивавал е в Банско.

Ген. Мутафчийски съобщи, че от общият брой на заболелите 84 са мъжете, а 58 са жените.

По-голямата част от пациентите са в домашни условия, тяхното състояние е от леко към средно тежко. Тези в болници са от средно тежко към тежко състояние. Най-младият пациент е на 4 години, а най-възрастният пациент е на 81 години.

„Във ВМА има двама пациенти със заплашваща дихателна недостатъчност, но все още не са интубирани, ако е необходимо – ще се случи. Другите пациенти във ВМА са в средно тежко положение със двустранни пневмонии“, каза Мутафчийски.

,Той демонстрира и защитните шлемове, които се произвеждат у нас. Те се използват при манипулация на пациенти, заразени с COVID-19. „Вече се работи с тях в „Пирогов“ и ВМА. Веднага щом има нови количества, ще бъдат разпределени в болниците, където има заразен“, каза още началникът на Оперативния щаб.