НСО: Проверяваме посетителите на премиера за оръжия и взривове, а не за кюлчета злато и банкноти евро

0
112
Снимка: архив

Не е било проблем да бъдат внесени в спалнята на Борисов

Непроверени лица не се допускат в обектите, които Националната служба за охрана (НСО) пази. Те обаче се проверяват за общоопасни предмети и вещества, а сред тях не са кюлчета злато или банкноти в евро. Това се разбира от отговори на службата на въпроси на „Дневник“ по повод снимките от спалнята на премиера Бойко Борисов.

На една от тях в чекмедже в нощното шафче се виждат кюлчета злато и банкноти по 500 евро. В интервю за „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ Борисов заяви, че в отсъствието му те са внесени в спалнята от негова позната жена, която ги е наредила в чекмеджето и снимала, за да бъдат използвани фотосите като компромати срещу него.

„В изпълнение на своите основни функции и дейности (Глава четвърта от ЗНСО) Националната служба за охрана осъществява проверки за общоопасни средства и вещества, които имат отношение към сигурността на охраняемите лица и обекти“, посочват от службата.

Златни кюлчета и пачки с банкноти по 500 евро обаче не са в категорията „общоопасни средства и вещества“ (каквито са например оръжия или взривни устройства) и не биха застрашили живота и здравето на Борисов. Заради това вероятно не е било проблем да бъдат внесени в която и да е от сградите, охранявани от НСО, пише „Дневник“.

„Обхватът, методите и способите за извършване на проверка на лица, имащи достъп до охраняемите лица и обекти, представляват класифицирана информация и като такива охраняемото лице не е длъжно да ги познава“, посочват още от службата.

„Местата за пребиваване на охраняемите по Закона за НСО лица за жилищни нужди представляват лично тяхно пространство. Националната служба за охрана няма отношение по въпроси, които се отнасят до личната сфера на което и да е охраняемо лице“, казват от НСО в отговор на друг въпрос на „Дневник“.