Няма грешки при лечението на абитуриента, починал от ковид-19 във Велико Търново

0
60
19-годишният Христо Денев почина на 31 юли тази година.

Това установила проверката, назначена от Изпълнителната агенция „Медицински надзор“

Не е имало пропуски в диагностично-лечебния процес на 19-годишен абитуриент, починал от COVID-19 във великотърновската болница. Това показва протоколът от назначената проверка по случая от Изпълнителната агенция „Медицински надзор“, съобщи пред журналисти д-р Стефан Филев, изпълнителен директор на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.

19-годишният Христо Денев почина на 31 юли тази година след усложнения от коронавирус в интензивното отделение на великотърновската болница, ръководено от д-р Сибила Маринова. По случая се води и разследване под ръководството на Софийската градска прокуратура.

„В продължение на два месеца и половина е продължил одитът на контролната агенция към Министерството на здравеопазването, в която свои становища са дали външни експерти и национални консултанти“, посочи д-р Филев.

Той уточни, че становищата на привлечените външни експерти са еднопосочни – не се откриват пропуски и грешки в диагностичното и терапевтичното поведение на лекарите и персонала.

В констативния протокол на направилата проверката комисия с председател проф. Владимир Пилософ се посочва, че фаталният изход е настъпил поради тежестта на патологичния процес, която не е овладяна въпреки масивната антибиотична противовъзпалителна имунологична терапия.

В протокола е отчетено, че в медицинската документация са налице административни пропуски, сред които липсата на подпис от страна на пациента за информирано съгласие, а проведените в рамките на лечението телефонни консултации с медицински специалисти от Плевен и София не са цялостно отразени.

В момента в ковид отделението на великотърновската болница се лекуват шест души. В интензивния сектор заразени с COVID-19 няма.

До проверката се стигна по желание на бащата на момчето, който изрази съмнения в действията на лекарите и излезе публично с обвинения по техен адрес.