Обирджиите на банковия клон повече от месец следили действията на касиерката

0
26
Емилия Русинова Снимка: Канал 3

Близка на единия крадец била отцепка, докато ключар вземал мостра от сейфа в хипермаркета на бул. „Европа“

Към момента са задържани две лица за до 72 часа, като утре ще бъдат гледани мерките им за неотклонение. Единият е привлечен като обвиняем за извършването на кражбата, а другият е помагач, който ние наричаме „ключар“. Обявени за общодържавно издирване са още 2 лица, които също са участвали в обира.

Това разкри на извънреден брифинг за обира на банковия клон на столичния бул. Европа“ ръководителят на Софийската градска прокуратура Емилия Русинова. „Извършителите на престъпното деяние са имали предварителна информация. Един от задържаните многократно е посещавал магазина и е наблюдавал действията на служителката на офиса. Той е споделил своите наблюдения с друг от извършителите и впоследствие са се свързали с помагача, който наричаме „ключаря“.

Една седмица преди обира те са посетили офиса с идеята „ключарят“ да изготви ключ. Лицата са действали конспиративно – сменяли са автомобили, запалили са автомобила, с който е извършен обирът, и са избягали с друг. Единият от извършителите е осигурил мобилните телефони, а друг ги е запознал с „ключаря“. Назначени са множество експертизи“, каза още тя.

„Благодарение бързата работа на органите на МВР почти веднага е задържан един от извършителите и той вече е привлечен като обвиняем. В колата му са открити 62 000 лева. Той е направил самопризнания. Другата част от парите са останали у другите двама участници в обира, които са установени категорично и се издирват. Те е трябвало да си я разделят. Към момента очакваме експертизата, за да можем да кажем колко точно е открадната сума. И тримата извършители са криминално проявени. Имаме и свидетели, които разказват за техните действия. Един от свидетелите е близка на един от извършителите и е служела за „отцепка“, докато правят ключа. Вчера е задържан и „ключарят“. В банковия офис е имало и други суми, които са били на видно място, но те не са били взети от извършителите. Те са се интересували само от отворения трезор, който се вижда и извън магазина“, добави Емилия Русинова.

В брифинга участва и директорът на СДВР Георги Хаджиев. „Получихме сигнал около 16.30 часа от касиерката, която е установила липсата на сумата. Веднага е реагирано и искам да подчертая добрата стиковка на работа между СДВР и националната полиция. Резултатът е общ и съвместно с градската прокуратура проведохме следствени действия, за да можем да предадем необходимите доказателства. Единият извършител е задържан час след обира. Вчера е задържан и помагачът при извършването на кражбата. Първоначално и ние работихме по версията, че касиерката може да е замесена в случая, но установихме, че става въпрос за небрежност при нейната работа“, разкри той.