Обложиха с туристически данък собствениците на жилища, отдавани временно под наем в Airbnb и Booking

0
35
Снимка: Pixabay

Налогът е на човек на нощ, събира се от общините

Собствениците на жилища, които ги отдават временно под наем в платформи като Airbnb и Booking, вече ще плащат и туристически данък. Това решиха депутатите с промени в Закона за независимия финансов одит, с които пък се изменят и текстове от Закона за местните данъци и такси, съобщава Dnes.bg.

Предложението дойде от шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, която стоеше и зад предишната поправка, свързана с временното отдаване на имоти под наем, според която за тях се плаща допълнителен патентен данък, определен в границите от 25 до 250 лв. на стая.

Според текста, приет от депутатите днес, не само „категоризираните“ места за настаняване (хотелите със съответните звезди), но и „регистрираните“ имоти (стаи и апартаменти за гости) – ще трябва да плащат налога.

Като за втората категория имоти туристическият данък на човек на нощ ще е в същия размер като за хотелите с категория „една звезда“.

Туристическият данък се определя с наредба на общинския съвет в дадената община, гласи законът. В момента в различните общини той варира средно между 40 до 80 ст. на нощувка на човек. В повечето общини има разлика в налога според категорията на мястото на настаняване.