Обучават 1500 начални учители как да оценяват на матурата след 4 клас

0
23
Красимир Вълчев

Предвижда се диктовката да бъде пускана на аудиозапис, вместо да се чете от учител

Министерството на образованието и науката внася промени в начина на провеждане на националното външно оценяване по български език и литература след 4 клас. Занапред диктовката ще бъде пускана на аудиозапис, вместо да бъде четена от учител, каквато е практиката до момента.

Причината – необходимостта от еднакви условия за всички ученици при провеждането на изпитите, което да доведе и до еднакъв стандарт при оценяването на знанията на четвъртокласниците.

„Това е в духа на всички международни стандарти за провеждането на изпити. По този начин, освен възможността да се избегнат говорни проблеми, неточна комуникация или неподходяща сила на гласа при отделни учители се създават условия диктовката да е прочетена при изпълнение на съответните механически изисквания за четене и диктовка, с темпо, съобразено с възможностите на учениците в 4 клас“, обясни образователният министър Красимир Вълчев по време на днешния парламентарен контрол.

При наличие на технически проблем, който не позволява възпроизвеждането на аудиофайла, правилата предвиждат диктовката да бъде прочетена от учител. За целта обаче те ще бъдат определени от регионално управление по образование.

На началните учители вече са предоставени записи, както и примерни бланки за отбелязване на отговорите, за да могат учениците да се упражняват, а на самия изпит да се чувстват уверени и спокойно, обясни още просветният министър. Материалите ще са налични в началото на втория учебен срок, за да може да стигне времето за запознаване с тях до матурата на четвъртокласните, която ще се проведе на 27 май.

Предстои да стартира и обучението на близо 1500 начални учители за оценяване на отворените въпроси на двата изпита от националното външно оценяване.