Огнян Минчев: Обществото не е в състояние да произведе алтернатива на ГЕРБ

0
388
Огнян Минчев

Партията „Има такъв народ“ е инженерингов проект, представителите й не казват какво смятат да правят, казва политологът

„Обществото не е в състояние засега да произведе алтернатива на ГЕРБ“, коментира пред БНР политологът Огнян Минчев. По думите му това, че обществото не може да премахне статуквото, не е похвала за статуквото, а само текущ бонус за него.

„Не казвам, че ГЕРБ нямат алтернатива, а че обществото не произвежда достатъчно значими алтернативни политически ресурси и позиции, които да създадат едно ново мнозинство след изборите, което да поведе страната в различна посока“, уточни политологът.

Той подчерта, че БСП остава константен фактор и не преминава горния праг на своята популярност, независимо от политиката, която предлага да провежда.

Прогнозата му за десните формации е, че ще присъстват в следващия парламент и това ще има своето значение, но няма да са в такъв мащаб, който да е определящ за смяната на политическото статукво.

„Партията „Има такъв народ“ е инженерингов проект, който ще се реализира като популистка алтернатива, но и до днес представителите на тази партия не говорят и не казват какво смятат да правят, какви цели да преследват и с кого да управляват“, каза Огнян Минчев.

Мнението му за датата на изборите е, че ако са в края на март, ще бъдат вписани в контекста на епидемията – как се справяме, как ваксинираме и т.н.:

„Ако изборите бъдат в края на май, ще бъдат с по-многостранна кампания и това ще ги направи по-трудни за прогнозиране. Ще бъдат актуализирани поредица от икономически и социални проблеми. Но когато и да бъдат изборите, трябва да си дадем сметка, че на практика няма алтернатива“.

Според Огнян Минчев антиправителствените протести в България не са успели, защото не са давали перспектива: „Посоката на протеста трябваше да съдържа не само определенията против какво сме, но и с какво смятаме да заменим това, което искаме да свалим от политическата сцена“.

Той определи пандемията от Covid-19 като събитието на 2020-а година.