Опасността от лавини в планините остава висока

0
3
Снимка: pixabay

Загиналият 19-годишен скиор – професионален състезател, с много спечелени медали

Остава висока лавинната опасност в планините. На места силният вятър предизвиква навявания и скални прагове, които са много опасни, предупреждават експертите. Заради зачестилите инциденти през последните дни днес от Спасителната служба предупредиха за рисковете в планината, предава NOVA.

Вчера скиор загина в района на Бъндерица. Това е един от най-опасните улеи в района. 19-годишното момче е било професионален състезател в така наречения „фрийрайд“. Той е бил напълно обурудван, разполагал е и с еърбег раница, която задържа скиорът на гребена на лавината, така че той да се запази жив. Раницата на загиналото момче обаче е била разкъсана от лавината.

19-годишният младеж е бил надежда в спорта. Има спечелени редица медали и състезания. От Планинската спасителна служба обявиха, че спасителите са се отзовали на сигнала за 10 минути, но само констатирали смърта на момчето.

„В тази ситуация шанс човек да оцелее по-скоро няма, защото откъсването на лавината е с фронт около 150 метра, дебелината на снежната покривка е между 50 и 100, което е огромна маса. В тези условия и в този момент няма шанс. Страшно много индикации има за опасност в планината. В тези моменти хората трябва да бъдат много предпазливи и да не се поддават на емоциите“, казва директорът на ПСС Емил Нешев.