Опасно силен вятър в 10 области днес

0
18

Очакваните пориви са до 24 м/сек. Махнете саксиите от терасите, съветват от МВР

10 области днес е обявен предупредителен жълт код за силен вятър. Утре опасните явления ще обхванат почти цялата страна. МВР предупреждава гражданите да премахнат от терасите саксиите и коледната украса и да затворят прозорците.

В Северна България предупреждението важи за Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново и Русе. В Централна България вятърът ще бъде по-силен в Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Хасково. Очакваните пориви на вятъра са до 24 м/сек, предупреждава Националният институт по метеорология и хидрология, цитиран от БНР.

Облачността ще бъде предимно значителна и на много места ще има превалявания от дъжд, уточни за „Фокус“ дежурният синоптик Христо Христов. Максималните температури ще са от 7°-9° в Северозападна България до 13°-15° в източните райони от страната, където преди обед все още ще духа умерен южен вятър, в София 8-9°. Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за месеца и през деня ще започне да се повишава. Над Черноморието облачността ще бъде променлива, често значителна. Ще има превалявания от дъжд. Ще духа умерен южен вятър, който привечер ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили. Максимални температури между 12° и 15°.

В планините ще духа силен, по високите и открити части – бурен вятър. Ще бъде предимно облачно и на много места ще превалява сняг, под 1600 метра валежите ще са от дъжд. Максимална температура на 1200 метра – около 6°, на 2000 метра – около 0°.

През последното денонощие структурите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ са реагирали на над 70 сигнала за паднали дървета и клони, укрепване и отстраняване на опасни предмети, както и обезопасяване на прекъснати кабели, съобщи МВР. Ако сте у дома при възникването на необичайно силен вятър, е добре да изключите тока и газа. Вратите и прозорците трябва да бъдат добре затворени, а от первазите да бъдат премахнати всички неукрепени предмети (саксии, украса и др.), напомнят пожарникарите.

Не бива да оставате на открито за дълго време заради опасност от падащи предмети от заобикалящите ви сгради. Силните ветрове засягат най-често покривните конструкции и горните етажи – преценете и, ако е необходимо, използвайте за убежище приземните етажи и мазето на сградата. Ако сте далеч от дома, подслон може да намерите в обществени сграда и в подлези.

Когато сте на път, добре е да спрете автомобила си на открито място, далеч от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Ако сте извън превозно средство, потърсете ниските места в района, където да изчакате преминаването на опасността.