Оранжев код за силни дъждове в пет области

0
19
Снимка: pixabay

Проходът Петрохан е затворен

Оранжев код за интензивни дъждове е в сила за пет области в страната, за останалите 23 кодът е жълт. Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), съобщава Дарикнюз.

Оранжев код е обявен за областите Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас, в които ще има значителни валежи от дъжд със сумарни количества между 35 и 55 mm.

В останалите области се очакват значителни валежи от дъжд със сумарни количества между 25 и 35 mm.

Цяла нощ затворен заради паднали дървета остана проходът Петрохан. Днес сутринта проходът все още бе затворен. Шофьорите могат да ползват алтернативни маршрути – път Е-79 от Монтана към Мездра и оттам през Искърското дефиле или по АМ „Хемус“ до София и обратно.

В областите Шумен, Силистра, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч, София-област, София-град и Перник нощните часове дъждът ще се примесва със сняг. За областите Плевен, Враца, Монтана и Видин предупреждението е за дъжд и сняг.

Там ще има значителни валежи, предимно от сняг. Сумарните количества ще са между 15 и 25 mm. Ще се образува нова снежна покривка – около 10 cm, а по поречието на Дунав снегът ще се примесва с дъжд.

За морето по цялото крайбрежие в страната, на територията на областите Бургас, Варна и Добрич, за 11 януари е в сила и жълт код са силно вълнение, което ще достига 4 бала.