Основните храни поскъпват през април

0
7
Снимка: Pixabay

Плащали сме повече за домати, моркови, чушки, ябълки, захар и сирене

По-голямата част от основните хранителни продукти са отчели ръст в цените си в края на април, което до известна степен обяснява усещането, че българинът е похарчил повече пари за храна през най-трудния месец от началото на пандемията у нас, съобщава Канал 3.

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на едро за хранителните стоки се е понижил с 1,57% до 1,658 пункта в последната седмица на миналия месец според Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ). Комисията определя за базов индекс онзи от 2005 г., когато кошницата с основни продукти е струвала най-скъпо.

Най-голям ръст в цените е отчетен за стоки като оранжерийните домати (5,9% до 2,85 лв./кг), морковите (5,2% до 1,02 лв./кг), вносните червени чушки (8,4% до 3,87 лв./кг), репичките (5,6% до 0,76 лв.кг), ябълките (8,2% до 1,58 лв./кг), портокалите (3,4% до 1,80 лв./кг), кравето масло (2,9% до 2,12 лв./кг) и брашното (3,8% до 1,10 лв./кг).

Поевтиняване от друга страна се отчита при оранжерийните краставици (11,8% до 2,32 лв./кг), картофите (8% до 1,04 лв./кг), зелето (7,5% до 0,98 лв./кг) и оризът (0,9% до 2,10 лв./кг).