Осъдиха шеф от ДАНС за изнасяне на държавни тайни

Прокуратурата ще обжалва, иска ефективно наказание

0
192
съд
Реформаторите не знаят какви са правомощията на главния прокурор

Началникът на „Финансова сигурност“  Мирослав Маринов получи 3 години условно от Софийски градски съд

Софийски градски съд призна за виновен Мирослав Маринов, – началник отдел в Специализирана дирекция „Финансова сигурност“ на ДАНС, разгласявал държавна тайна и му наложи наказание лишаване от свобода за срок от 3 години, изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от 5 години. Това съобщиха от прокуратурата.

На 26.04.2016 г. Специализираното звено „Антикорупция“ (СЗА) при Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт в Софийски градски съд срещу Мирослав Маринов за престъпление по чл. 357 ал.2 пр.1 вр. с ал.1 във вр. с чл. 26 НК.

Обвинението срещу Мирослав Марино. е за това, че в периода от 27.09.2013г. до 01.10.2015г. в гр. София, при условията на продължавано престъпление е разгласил информация от 11 класифицирани документи, представляваща държавна тайна, която му била поверена по служба, като от престъплението са настъпили особено тежки последици за сигурността на държавата.

Според Софийски градски съд не са налице настъпили особено тежки последици за сигурността на държавата и оправда Мирослав Маринов по обвинението за престъпление по чл. 357 ал.2 пр.1 НК и го призна за виновен само в престъпление по чл. 357 ал. 1 във вр. с чл. 26 НК.

Припомняме, че разследването на СЗА бе установило, че в инкриминирания период Мирослав Маринов е разгласил информацията в 11 /единадесет/ класифицирани документи, като предоставил копия от тях на лице, което няма разрешение за достъп до класифицирана информация и го използвал, за да си набави допълнителни парични средства.

Оправдателната част на присъдата се протестира от СГП пред Апелативен съд – София.

СГП ще настоява в протеста си пред Апелативен съд София, че от престъплението са настъпили особено тежки последици за сигурността на държавата, тъй като информацията, съдържаща се в документите разкрива данни за събития и действия против икономическата и финансова сигурност на държавата, разкрива оперативния интерес на службата към лицата, събраната вече информация за тях и други лица, извършили или подготвящи се да извършат престъпления, застрашаващи националната сигурност. Информацията в 11 – те документа съдържа сведения за използваните от службите за сигурност оперативни методи и средства, както и за доброволните сътрудници, подпомагащи службите, което е могло да доведе до застрашаване живота и сигурността на последните и до възпрепятстване на работата по оперативните дела.

СГП ще настоява и да се наложи по- тежко наказание, ориентирано към средния размер, което да се изтърпи ефективно.