Откриха неизвестни стихотворения на Яворов

0
23
Пейо Яворов

Те са посветени на войната, разказва доц. Милкана Бошнакова

Три неизвестни до този момент стихотворения на Пейо Яворов излизат в книгата „Непознатият Яворов“. Тя и на пазара от днес, съобщи доц. Милкана Бошнакова, ръководител на Българския исторически архив в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

„Да се открият в днешно време оригинали на Пейо Крачолов Яворов е събитие, а когато сред тези оригинали има и стихотворения, това вече е сензационно събитие“, заяви доц. Бошнакова, която е автор на изследването „Яворов и Македония 1895-1914 г.“

Става дума за 21 документа. Сред тях има три негови непознати до този момент стихотворения, четири писма, девет требвания – документ, с който се освобождават четници, като и четири разписки.

„Всички документи се оригинали, ръкопис, подписани от Пейо Яворов. Писмата са допълнително подпечатани, както и разписките, с печата на Цензурната комисия на Царство България, която действа по време на Балканската война. Всичките документи са от октомври 1912 г., когато Пейо Яворов е в Македоно-одринското опълчение като воевода на чета №15. Част от документите са издадени, докато той е временен кмет на Неврокоп“, разказа доц. Бошнакова, цитирана от „Дарик“.

Тя обясни, че трите стихотворения не са любовни, а са посветени на войната. „Едното от тях е много силно антивоенно стихотворение със заглавие, което съм поставила, според първата строфа, „Брат към брата“. Второто стихотворение е посветено на битката и героите при Ножот. Това е едно голямо сражение през 1907 г. в Македония, когато обединените чети на ВМРО се бият с превъзхождащите ги сили на турската армия, въоръжени с картечници“, каза доц. Бошнакова и добави, че това е първото стихотворение, посветено на тази битка. Яворов го е написал по молба на воеводата Тане Николов.

Третото стихотворение е озаглавено от самия автор „На незнайни герой“.“В него по неповторим начин е предадена безкрайната любов на автора към родината“, добави ученият.

Документите попадат при доц. Бошнакова през пролетта на 2019 г., когато при нея идва млад мъж, който се представя като колекционер. Той оставя документите за анализ. Анализът на почерка, хартията, адресатите на писмата, сред които са Тодор Александров и Христо Чернопеев, доказват тяхната автентичност, обясни още доц. Бошнакова. Самата тя определя откритието на стиховете на Яворов като „чудо“.