Откриха фабрика за светлини на „Мерцедес“ в Куклен, инвестицията до 2023 г. ще бъде над 40 млн. евро

0
47
Бойко Борисов

В България ще се измисля дизайнът на няколко автомобила, каза премиерът Борисов

Министър-председателят Бойко Борисов заедно с вицепремиера Томислав Дончев, министъра на икономиката Емил Караниколов и Ахмед Байрактар – председател на УС на „Одело Груп“, откриха край Пловдив фабрика за производство на светлини за „Мерцедес“. На церемонията присъства и посланикът на Турция у нас Хасан Улусой.

Базата „Одело България“ е разположена на площ от 23 декара в индустриална зона „Капсида“, община Куклен, и е изградена за една година. Очаква се поетапно до 2023 г. фирмата да инвестира у нас 40,6 милиона евро в три завода и парк за поддоставчици. Наети ще бъдат около 400 души, като част от тях вече са обучени и ще започнат работа в първата фабрика.

От Пловдив до Истанбул и от Пловдив до Белград имаме пътища. За това идват инвестиции. Научихме се от старите грешки. Всички индустриални паркове имат ток вода, даваш им парцел, а те идват да си строят. Сега, когато почнахме пътя Ботевград – Мездра и ремонта на АМ „Хемус“, инвеститори от Кърджали отидоха във Враца и строят 5 завода, каза министър-председателят.

„Упрекван съм в добросъседството, което имам към съседните ни държави. От 1934 г. в Турция са започнали да работят с „Мерцедес“. Вижте колко години са пред нас в производството на такива авточасти. Само преди седмица открихме над 200 работни места в нов завод на „Бош“. Софтуерът на всички електрически автомобили ще се прави в България. Тук ще се измисля и дизайнът на няколко модела автомобили. 60 млн. евро продукция – това са 120 млн. лв. за износ“, похвали се Борисов. Той изтъкна, че това е най-сладкото за една държава.