Отровните четири гафа на провалените протестъри в 30-минутната акция

0
397
Снимка: фейсбук

Хаджигенов обяви, че децата му са заминали в чужбина, за да не бъдат тъпи и необразовани като българите, завършили тук

Tribune.bg

Пишман организаторите на протестите срещу правителството на Бойко Борисов са тотално изхабени откъм симпатизанти и освен това страдат от остра недостатъчност на креативност. Самонабедилите се за протестни гурута се опитаха да прикрият нефелността си чрез своя специалитет – фалшивите новини. За тази цел организираха мини акция с безумни твърдения за миграцията и условията за спорт в страната, откровени обиди към българския народ и копи пейст лозунги от Скопие.

„Ден 120: Изтърканите обувки на 2 млн. българи“ – събитие от гафове

Преди дни около 30 човека, водени от адвоката на любовницата на Васил Божков – Николай Хаджигенов, отново затвориха движението в центъра, за да оставят няколко чифта обувки пред входа на Министерски съвет.

Гаф номер 1

„Отровното трио“ окраде македонците, които протестираха със стари обувки в Скопие още през 2019 година. Повечето акции на протестърите в последните месеци бяха изкопирани от чужди държави, но с една основна разлика – липсата на хора.

Гаф номер 2

Самият Хаджигенов направи фатална грешка като обяви, че децата му са заминали, за да не бъдат тъпи и необразовани като българите, завършили тук. Това нелепо изказване на пишман революционера вбеси редица журналисти и общественици, включително протежето на Мая Манолова Вера Иванова, която му скочи с остър пост в социалните мрежи. Освен това признанието на Хаджигенов повдигна основателен въпрос как този борец срещу корупцията може да си позволи да издържа двама души в чужбина, ако работи честно и почтено в България.

Гаф номер 3

„Всеки от вас може да донесе старите изтъркани обувки на своите приятели, които избягаха от България, и да ги хвърли пред Министерски съвет. Повече от 2 000 000 българи избягаха. Ние ще донесем обувките им и ще ги хвърлим пред входа на Министерски съвет“, призова Арман Бабикян.

Бащата на фалшивите новини се развихря в изявите си, но пропуска неудобни факти – като например да уточни КОГА мнозинството от българите, които живеят в чужбина, са решили да напуснат родината ни.

Става въпрос за 30-40-годишен период на миграция, свързан както с терора по времето на комунизма, така и с настъпването на изкривения модел на демокрацията по времето на Иван Костов, Сергей Станишев и Симеон Сакскобурготски. Бойко Борисов става премиер за първи път едва през 2009 година.

Нещо повече – данните за последните три десетилетия показват, че най-много хора са напуснали страната в края на 80-те години и през кризисните 90-те години на миналия век. Оттогава миграцията значително намалява.

Данни на Националния статистически институт сочат, че от 1985 година до 1992 година страната са напуснали 465 000 българи. От 1992 година до 2001 година зад граница са отишли 217 809 българи. От 2001 година до 2011 година – 175 244. От началото на второто десетилетие на 21 век се наблюдава значителен спад на миграцията на българи. От 2011 година до 2016 година страната са напуснали само 24 403 българи.

Каква отговорност от настоящето правителство могат да търсят провалените организатори на протести, когато фактите показват, че в последните години чувствително расте броят на българите, които се завръщат в родината – около 4 пъти за периода 2012 г. – 2018 г.

Месеци преди на протежетата на Васил Божков да им хрумне идеята да обвиняват Борисов, че е пратил българите в чужбина, премиерът многократно е коментирал темата с миграцията. Дори е публикувал публично статистики с тенденция за повече завръщащи се българи.

Публикация на Бойко Борисов във Фейсбук от 23.02.2020 година гласи следното:

„Дълги години страната ни беше управлявана от тежък комунистически режим, българите нямахме право на избор и свободно движение. Последваха кризите, до които бяхме докарани от същата комунистическа партия – срив на българския лев, изчезване на спестяванията на хората, свръхинфлация, глад и мизерия. Логично, много българи потърсиха своя шанс за оцеляване и развитие зад граница. През последните години у нас има видим напредък. Това е мнението на хората и анализаторите, това показват и всички статистически данни. Именно затова през последните години чувствително расте броят на българите, които се завръщат в родината – около 4 пъти за периода 2012 г. – 2018 г. Днес в Европа няма стена, която да разделя хората, миграционните процеси са сравнително лесни, но за нас е важно, че посоката вече е двупосочна. Разбира се, че в страната ни има проблеми, но те са решими и по тях се работи. Продължаваме с усилията за подобряване на условията на живот, да имаме по-високи доходи, по-добра инфраструктура, по-добра бизнес среда. Всеки един българин е важен за страната ни! Вярвам, че сме на прав път и положителната тенденция все повече българи да се завръщат в родината ще продължи.“

Това твърдение се подкрепя и от официалните данни за населението на страната, според които постепенно се увеличава обратният поток към страната – за последните 5 години той надминава 21 хиляди средногодишно. Така, нетната миграция от страната е средно около 4 хиляди души годишно, което е значително под нивата за последните три десетилетия.


Според НСИ в различните години се наблюдават големи вариации в нетната миграция от 1000-2000 души през 2012-2014 г. до 9000 през 2016 г. Въпреки това нетната миграция е далеч по-ниска, отколкото в предишни периоди. Според националната статистика през 2016 г. 21 241 лица са променили своето обичайно местоживеене от чужбина в България. От тях 46% са родени в България – т. е. това са българи, които са се върнали обратно в България.

В периода 2014-2017 г. ежегодно в България се завръщат около 10 хиляди души, родени в България. Това е двойно повече спрямо 2013 г., когато броят на завърналите се българи е 4771.

Гаф номер 4

Да твърдиш, че няма условия за тенисисти дни преди супертурнира по тенис, на който България е домакин

Част от акцията пред Министерски съвет включваше замеряне на сградата с тенис топки. Причината – младите тенисисти нямали условия за тренировки. Това се случи броени дни преди грандиозния старт на супертурнира от категория АТП 250 Sofia Open 2020 в „Арена Армеец“, който е подкрепян финансово четири поредни години от правителството и от Министерство на младежта и спорта.

„Благодарение на домакинството на България на турнир от световния тур, най-добрите български тенисисти имат шанса да се включват директно в надпреварата със звездите от световния тенис елит“, съобщават организаторите.

Да критикуваш кабинета на Борисов за липса на инвестиции в спорта е наистина самоубийствен акт, защото в рамките на трите му правителства са вложени над 400 млн. лева в реновиране и изграждане на спортна инфраструктура в цялата страна.

До идването на първото правителство на Бойко Борисов единствената инвестиция в спорта е един прословут ремонт на „Васил Левски”, който глътна повече пари от едно ново съоръжение и така и не беше завършен – нито от Костов, нито от Станишев.

Вероятно видната протестърка Мануела Малеева е дала на колегите си от „Отровното трио“ идеята за тенис акцията, но тя най-малко трябва да говори по тази тема, след като е публична тайна как цялото ѝ семейство забогатява на гърба на българския тенис, превръщайки го в монополен бизнес.

Нещо повече – кланът Малееви претендират, че имат права на собственост над Григор Димитров и за поредна година са му забранили да участва в турнира в София, с което лишават стотици българи и млади таланти от възможността да се срещнат лично със своя тенис идол.