Отстраниха от длъжност данъчна шефка, обвинена в подкуп

0
21
Снимка: DarikNews.bg

Поискала 4000 лв. от собствениците на пловдивска търговска фирма, задържали я с 2 хил. 

Пловдивската данъчна служителка, която бе заловена в момент на получаване на подкуп миналата седмица, днес бе отстранена от длъжност от съда. 60-годишната Ренета Иванова си поискала 4000 лв. от собствениците на местна търговска фирма и беше арестувана в момент на получаване на 2000 лв., съобщи DarikNews.bg.

Миналият петък по обяд жената бе освободена под гаранция от 3000 лв. Днес тя дойде в съдебната зала на Пловдивския окръжен съд, но запази мълчание.

Още в началото на съдебното заседание адвокатката на Ренета Иванова – Ташкена Колчева, представи подадена от клиентката ѝ молба за напускане на НАП. Въпреки това прокурорът по делото Делян Пинчев настоя жената да бъде отстранена от длъжност, тъй като молбата била за освобождаване с едномесечно предизвестие, а нямало отговор от данъчната дирекция дали ще освободи подкупната служителка.

Ренета Иванова била началник на отдел „Обработка на плащания и задължения“ в НАП. На 18 февруари тя се обадила на фирмата „Лейди Ди 18 “ ЕООД и поискала среща. Няколко дни по-късно се срещнала с представителката на фирмата Десислава Накова, показала ѝ три листа, които съдържали разпечатки от компютърни бланки със справки за установен неправомерно ползван данъчен кредит, несъответствия на декларирания годишен оборот и оборота на касовия апарат.

Тя обяснила на Накова, че документите са ѝ дадени от висшестоящ неин колега, който обаче можел и да помогне, срещу съответния финансов стимул. Така се стигнало до искане на подкупа и предаване на половината пари.

След като била задържана, Иванова си признала вината пред разследващите, обясни адвокатката ѝ. Тя посочи, че няма опасност жената да се върне на работа в НАП, тъй като била ужасена от самата мисъл да влезе в сградата на данъчното. По думите на адвокат Колчева жената имала отпуск и щяла да си го ползва.

Самата Ренета Иванова пък не поиска нищо от съда. В крайна сметка съдия Веселина Семкова я отстрани от длъжност, тъй като от НАП все още не са се произнесли по молбата ѝ. Според съдийката жената притежавала неограничен достъп до цялата база данни на данъчната дирекция, затова имало реална опасност да повлияе на разследването.

Определението на съда може да бъде обжалвано в тридневен срок. „Ако в този тридневен срок от НАП няма отговор дали данъчната служителка ще бъде освободена, ще обжалваме пред Апелативния съд на 10 март“, каза пред журналисти адвокат Колчева.